Placebo efekt: Lepší než opravdový lék. Dokáže pomoc i při léčbě rakoviny?

Placebo je psychologická sugesce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Líbit se, je doslovný překlad z latinského slova placebo. Ve zdravotnictví je placebo mnohdy velmi účinná zbraň proti nemocím různého druhu. Léčbu může ovlivňit dokonce barva pilulky. Jak funguje vůči depresím a bolesti? Dokáže placebo pomoci v léčbě rakoviny?

Tato látka, která je upravena do stejné formy jako lék, je častým pomocníkem některých zdravotních problémů. Léčba jakýmsi "nic", tedy placebo efektem, které definujeme jako psychologický impuls, má podle mnoha odborníků velmi mocný účinek. Neplatí to pro všechny choroby. Základním předpokladem léčby jsou problémy jako bolesti, deprese a úzkost. 

Víra v cukrový bonbón

Hlavní důvod úspěchu při podávání placebo léku spočívá ve víře pacienta a přesvědčivosti lékaře. Důležitá je tedy schopnost prodat informaci, že bezvýznamná pilulka je vlastně zcela normální lék. Účinnost této metody dokazuje výzkum provedený na pacientech s bolestmi, které za normálních okolností doktoři tlumili morfiem. Klasická dávka morfinu podle výzkumu odstraní více než polovinu bolesti u 75 % pacientů. Když jim za stejných podmínek podáte místo morfinu placebo, účinek je stejný u 56 % pacientů!

Některé výzkumy tvrdí, že placebový efekt léku je vyšší, jestliže má lék skvělou pověst a je drahý. Naopak jestliže má lék špatnou pověst, může působit velmi škodlivě. 

S podobným příkladem přišel anglický praktický lékař K. B. Thomasen. Ten svůj výzkum založil na zkoumání vlivu přesvědčivosti lékaře při podávání placebo léku. Lékař vybral 200 pacientů s drobnými potížemi jako bolest hlavy, únava, střevní potíže nebo bolest v kříži, aby je rozdělil na dvě skupiny. U první skupiny se choval sebejistě. Pacientům sdělil jasnou diagnózu s tím, že se jistě vyléčí. U druhé skupiny byl více pochybovačný a nejistý, aby jim nakonec navrhl, že se budou muset ještě vrátit, protože potřebuje více času na diagnózu. Každá ze skupin dostala placebo lék a za dva týdny mohl lékař posoudit výsledky. První skupina měla účinost léčby 64 %, zato druhá pouze 39 %. Vystupování lékaře je tedy u podávání placebo léku zcela zásadní. 

V roce 2003 byl uveden na trh “psychoaktivní elixír” LOBEPAC, který funguje jako placebo.Vznikla tak absurdní situace. Jak může na pacienta fungovat lék, který je prodávaný jako placebo, tedy nic? Lék spíš než velkým prodejem zaujal svojí myšlenkou pozitivní léčby.

Kde placebo nefunguje?

Placebo efekt je zcela nefunkční u vážných nebo infekčních onemocnění, jako je otrava krve. Dlouhodobě se výzkum věnoval i léčbě rakoviny, kde se účinek objevuje pouze v působení na příznaky. Díky placebu se může zmenšit otok, a tím se uleví od bolesti a zpomalí jeho růst. Tento efekt se objevuje velmi sporadicky a jde tak spíš o výjmečný úkaz. 

Placebo efekt ovlivňuje především psychiku a jen zčásti tělesný stav. Negativem v této alternativní léčbě je krátká doba, kdy je problém vyřešen. Délka trvání je okolo tří týdnů a pak se vliv vytrácí. Navíc ne každý podléhá vlivu placebo léčby. Obecně je tento sugestivní způsob léčby určený hlavně pro psychické potíže. U ostaních nemocí, kde je potřeba naleznout příčinu, je lék pouze pomocný.