Co všechno si můžete koupit, když přestanete kouřit? Chcete dovolenou nebo nové auto?

Kouření je velmi finančně náročné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kouření cigaret je nejenom nešvar pro vaše zdraví, ale také pro vaši peněženku. Cena cigaret stále roste vzhůru a silný návyk lze jen těžko opustit. S tím však roste počet peněz, které každoročně zmizí jakou kouř cigaret.

Stěžujete si, že nemáte peníze? Že je všechno drahé a v práci málo platí? Pokud jste pravidelný kuřák, existuje jedno řešení. Výdaje za cigarety nejsou v krátkodobém horizontu tak do očí bijící, ale za měsíc, za rok, za dva? To už je jiná písnička. Co všechno si můžete koupit, když odhodíte poslední cigaretu?

Pokud kouříte jednu krabičku denně, tak na automobil o ceně 365 tisíc korun můžete ušetřit za deset let. 

Drahý koníček

U cigaret existují dva zásadní argumenty, proč s tímto návykem skončit. Jsou drahé a nezdravé. Ročně na rakovinu plic umírá až 5,5 tisíce Čechů a jsme tak v celoevropském žebříčku na nelichotivém čtvrtém místě. Češi v průměru vykouří šest cigaret denně a státní kasa vybere na daních kolem 127 milionů korun. Vypadá to jako skvělý byznys, ale výdaje státu na léčbu rakoviny plic způsobenou kouřením jsou o mnoho vyšší. Jedná se o částku kolem 13 miliard korun. Nekuřák je tedy pro stát o hodně dražší než kuřák. Nemluvě o tom, jak se zdražuje život samotného kuřáka.

Stovka v popelu

Dnes už se krabička cigaret pohybuje cenově okolo 100 korunu. V případě, že vykouříte jednu krabičku denně, nemusíte být matematický génius, aby vám vyšlo, kolik utratíte za cigarety měsíčně a ročně. Až tři tisíce měsíčně v ročním součtu znamená krásných 36 500 korun. To už není zanedbatelná částka. Jen si představte, co všechno si za ušetřenou částku můžete pořídit. Dovolenou u moře, novou televizi, počítač a mnoho jiných věcí, které jsou pro vás potřebné nebo jsou jen vaším koníčkem. Ideální je obrátit situaci a za ušetřené peníze na cigaretách si koupíte kvalitní cyklistické kolo. Vaše zdravá revoluce bude tímto dokonána.

Úmrtí na rakovinu plic za posledních 25 let kleslo o 15 procent, ale stále je míra úmrtnosti velmi vysoká. Lidé také chodí s podezřením na vyšetření pozdě. 

Kuřácká tvrdohlavost

Český národ je plný tvrdých hlav. Čím častěji budete lidem ve svém okolí připomínat, že mají přestat kouřit, tím důsledněji se svého zlozvyku budou držet. Bohužel největší přesvědčovací efekt má až zdraví. Připojte k tomu i představu o věcech, které už jste mohli a můžete mít. Pokaždé, když si zastesknete, že nemáte peníze, podívejte se do svého popelníku. Tam je totiž schovaný poklad.

Život bez vody. Jak dlouho vydrží tělo na suchu, než umře? Více čtěte zde.
Klíčová slova: