Opalujte se bezpečně! Jak zvolit správný ochranný prostředek?

I opalovací krémy je nutno náležitě vybírat
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Léto je v plném proudu a mnozí z nás rádi zmizí k vodě. Je celkem jedno, jak dlouhou dobu u vody strávíme, ale neměli bychom v žádném případě zapomínat na vhodnou ochranu své pokožky. Jenže na trhu je nepřeberné množství opalovacích olejů, krémů, másel a dalších výrobků. Jak ale vybrat ten nejlepší?

Základním pravidlem je to, co platí u všech kosmetických přípravků, které nakupujeme. Vybírejte podle typu své pokožky.

Nezávislý časopis dTest v roce 2014 prokázal, že ty nejdražší opalovací přípravky, jejichž cena mnohdy šplhá až ke čtyřem stům korun, jsou jedny z nejhorších ze všech testovaných.

Proč vlastně vybírat opalovací přípravek?

No, jednoduše proto, že také my lidé pohlcujeme, i díky stále se zvětšující ozónové díře, více a více škodlivého záření, označovaného UVA a UVB. A toto záření nepoznáme hned, ale pokud se nenamažeme, naše pokožka si to dozajista zapamatuje. A jednoho krásného dne nám to vrátí, ať už svým předčasným zestárnutím, objevením pih a pigmentových skvrn, nebo v nejhorším případě melanomem, tedy rakovinou kůže.

Krém, sprej nebo mléko?

V podstatě formu, v jaké si opalovací přípravek koupíte, můžeme nechat zcela na vás. Opalovací krém je velmi kompaktní a hutný, takže je velká šance, že nevynecháte ani jediné místečko na těle a budete tedy dostatečně chráněni. Ovšem pravdou zůstává, že čím vyšší faktor ochrany zvolíte, tím hutnější krém bude a pak nehledě na své dosavadní opálení, po namazání budete chvíli vypadat "jako sněhuláci". Nutno říci, že lepší je chvíli vypadat jako "sněhulák," než si zadělat na nemalý problém a poškození kůže.

Oproti krému je mléko podstatně lepší, protože je řidší, a tím pádem se lépe nanáší. Ale zase ho při poctivém nanášení spotřebujete na tři koupání. To sprej je taková varianta pro línější. Spousta opalovacích sprejů se nemusí ani roztírat, takže je aplikace celkem nenáročná. O to větší je ale šance, že některé místo na svém těle vynecháte.

Kdy se namazat?

Základním pravidlem zůstává, že namazat se člověk má minimálně 20 minut před pobytem na sluníčku. A pozor, není tím myšlen jen pobyt u vody. I při zalévání zahrádky, venčení psa či procházce by pokožka měla být chráněna! „Heč, a já mám opalovací krém, který je voděodolný, takže se namažu ráno a pak už nemusím!“ Tak to je velký omyl... To, že je krém voděodolný, je sice hezké, ale stejně se zčásti při pobytu ve vodě vymývá, a je tedy nutné aplikaci zopakovat, když z vody vylezeme. Je dokázáno, že po pobytu ve vodě může krém či jiný přípravek ztratit až 70 % ochranných látek, které nás chrání před škodlivým zářením.

Nebezpečí z letního slunce: Úpal, úžeh a spáleniny může vyřešit obyčejná okurka. Více čtěte: ZDE.

Jak správně vybrat faktor ochrany

Opalovací přípravky se rozdělují do čtyř kategorií. Ty s malou (SPF do 10), se střední (SPF 15 – 25), s vysokou (SPF 30 – 50) a s velmi vysokou ochranou (SPF 50+). Samozřejmě je třeba při výběru zohlednit to, kde a jak dlouho se budeme slunci vystavovat. Pokud plánujeme dovolenou u moře, kde se dá předpokládat, že budeme na slunci tzv. od rána do večera, je třeba zvolit opravdu vysoký faktor. A v zimě při dovolené na horách platí to samé. Velmi vysokou ochranu je také volit u dětí a u lidí s citlivou pokožkou. Zjednodušeně řečeno – čím světlejší kůže, která je navíc náchylná na spálení, tím vyšší faktor.

Co je to vlastně SPF?

To je právě faktor ochrany, z angličtiny Sun protection factor. Zjednodušeně řečeno, když na chviličku pomineme účinky UVA a UVB záření, tento faktor násobí dobu, kterou můžete na slunci strávit, aniž byste se spálili. Jestliže jste člověk, který se bez namazání spálí za hodinu, a máte přípravek s SPF 10, měli byste vydržet bez spálení už hodin deset.

Je ten z lékárny skutečně nejlepší?

Zase další, velmi rozšířený omyl. V testech bylo několikrát prokázáno, že opalovací krém z lékárny je jen o fous kvalitnější než ten z drogerie. Bohužel ale zůstává faktem, že jdeme-li si přece jen pro opalovací přípravek do lékárny, zpravidla nás bude stát minimálně dvakrát víc než ten z té drogerie. Tak otázkou pak zůstává, který skutečně zvolit...

Německé ostrovy: To je romantika plná písečných dun, rezervací i plazících se tuleňů. Více čtěte: ZDE.