Chraňte své mazlíčky i sebe. Klíšťata totiž nespí ani v zimě

Právě na podzim jsou klíšťata nejvíce infikovaná
 

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s přicházejícím podzimem se těchto nebezpečných parazitů zbavíme, opak je pravdou. Vlivem klimatických změn jsou klíšťata aktivní po celý rok. Jejich nebezpečí spočívá v možnosti přenosu různých onemocnění nejen na zvířata, ale i následně na člověka…

Napadení parazitem během podzimních měsíců s sebou navíc nese i větší riziko onemocnění, neboť klíšťata jsou v této době více infekční. Touto dobou se totiž nacházejí ve svém vyšším vývojovém stádiu, jemuž musí předcházet nasátí krve. Protože parazit musel sát krev jiného zvířete, riziko jeho infekčnosti se zvyšuje.

Prevence je vždy nejlepší

Kočku i psa před klíšťaty a zároveň i blechami dlouhodobě ochrání například antiparazitární obojek. Speciální obojek je veterinární léčivý přípravek a poskytuje zvířatům ochranu nejen před dospělými klíšťaty, které odpuzuje a hubí, ale také před jejich larvami a nymfami. Vhodný je i pro štěňata od 7 týdnů věku a koťata starší 10 týdnů věku. Jediné, co je při aplikaci obojku potřeba, je, aby byl nasazen tak, aby byl v kontaktu s kůží zvířete. Z obojku se postupně během až 8 měsíců uvolňují látky, které zvíře před klíšťaty ochrání. Repelentní účinek obojku navíc zajistí, že klíšťata se nestihnou ani přisát a přenést tak závažné onemocnění.

Čtěte také: Zbavte rychle svého mazlíčka blech, jinak hrozí další nákazy

Onemocnění přenášená klíšťaty

Anaplazmóza - je v České republice nejrozšířenějším onemocněním přenášeným klíšťaty. Až
26 % psů v České republice trpí tímto onemocněním. Pokud krev takto nakaženého zvířete saje klíště, které se následně přemístí na člověka, je zde reálná šance nákazy tímto onemocněním i u člověka. Příznaky tohoto onemocnění jsou např. horečka, deprese, anémie, ztráta hmotnosti.

Čtěte také: Přehled nákaz od klíšťat ve středních Čechách

Babezióza – je dalším z onemocnění přenášených klíšťaty. Projevuje se nechutenstvím, horečkami, mezi příznaky se může řadit taktéž zvracení, hubnutí, stomatitidy (zánět sliznice dutiny ústní) s vředy atd.

 Borelióza – přisaje-li se infikované klíště na svého hostitele, přenáší do jeho těla spolu se svými slinami také bakterie borelie. Důležité je proto vůbec zamezit samotnému přisátí klíštěte do kůže. Tomu dnes u zvířat můžeme zamezit pomocí antiparazitárních přípravků s repelentním účinkem. Borelióza se projevuje letargií, horečkami a významným kolísáním tělesné teploty. Jeho následky jsou potom artritida, poškození centrálního nervového systému, srdce, ledvin a jater.