Život diabetiků osladí kořen čekanky

Čekanka v sobě obsahuje sladidlo, které pomáhá diabetikům
 

Čekanka je součástí zeleninových salátů, které zvýrazňuje svou hořkostí. Málokdo ale zná její výborné účinky na zdraví. Kořen čekanky obsahuje inulin, který je přírodním sladidlem pro diabetiky a je nedílnou součástí redukčních diet.

Nadzemní část čekanky používáme jako přísadu do zeleninových salátů. Ať už se jedná o čekanku obecnou, listovou nebo kadeřavou, je pro její lístky typická výrazně nahořklá chuť.

Právě v kořenu je obsaženo velké množství inulinu

Kořen čekanky tvoří výrazné sladidlo inulin, které je vhodné pro diabetiky

Kořen je nejzdravější část této rostliny, obsahuje totiž v sobě přibližně dvacet procent polysacharidu inulinu, který používají diabetici jako náhražku běžných sacharidů. Je dokonce výrazně sladší.

Inulin je ale využívaný nejen při léčbě cukrovky, ale je pravidelnou součástí zdravých jídelníčků a především redukčních diet. Neobsahuje totiž v sobě prakticky žádné kalorie (ve sto gramech je pouhých šestnáct kalorií), jeho kalorická hodnota se tedy blíží nule, přesto jeho sladká chuť vylepší kdejaký pokrm. Využívá se jako náhrada cukrů i tuků.

Nenápadná rostlinka je plná vlákniny a vitaminů

Čekanka obsahuje vysoké množství vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci zažívání a odbourává zácpu. V listech se tvoří vitamíny A, K a především vitamín C, které podporují imunitní systém a pomáhají zlepšit zrak.

Pitím čekankového nálevu doplníte svému tělu minerály, jako jsou vápník, hořčík, železo a také fosfor.

Čekankový nálev si zvládnete hravě připravit

Na nálev budete potřebovat hrst čerstvé čekanky, kterou zalijte dvě stě mililitry vroucí vody. V zimním období si můžete odvar připravit i ze sušené bylinky, na stejné množství vody připravte dvě čajové lžičky sušené směsi.

Zkuste hodně pít

Popíjejte třikrát denně, nálev podpoří chuť k jídlu. Působí také močopudně i žlučopudně a podporuje rychlou látkovou výměnu.

Čekanku chraňte před světlem, vyhnete se tak hořkosti

Přestože je pro čekanku hořká chuť typická, pokud ji necháte dlouho na slunci, stává se její hořkost až nesnesitelnou a určitě ji jako doplnění salátu nepoužijete. Na slunci se zbarvení lístků mění na tmavou barvu.

Uchovávejte ji tedy na tmavých místech. Pokud si čekanku nepěstujete na zahradě nebo na terase, ale kupujete si ji v supermarketu, doporučujeme ji spotřebovat ještě týž den. Vyhněte se také kupování čekanky v průsvitných obalech a upřednostněte balení, které nepropouští světlo.

Nenápadná rostlinky s modrými kvítky roste i těžkých podmínkách

Čekanka se k nám dostala na konci 19. století z Bruselu a je nedílnou součástí belgické a francouzské kuchyně. U nás se jejímu růstu daří bez problémů, roste i v těžších půdách. Jediné, co vyžaduje, je pravidelná závlaha a někdy potřebuje přihnojit chlévským hnojem. Odmění se vám něžnými modrými kvítky a především jako výborný pomocník v kuchyni a strážce vašeho zdraví.

Cikorka jako náhražka kávy a bez kofeinu

Cikorka se používá jako náhrada kávy, není v ní obsažen žádný kofein. Je tedy vhodný i pro děti nebo pro osoby s vysokým krevním tlakem. Vyrábí se drcením a usušením čekankového kořene.

Milovník cikorky byl i císař Napoleon.