Deset nejúčinnějších rostlinek v kosmetice

Levandule zklidňuje zarudnutí pokožky
 

Základem přírodní kosmetiky jsou především bylinky a květiny, které můžete hravě pěstovat na zahradě. Přinášíme vám deset nejdůležitějších přísad kvalitní kosmetiky.

Bylinky a různé květiny jsou nedílnou součástí přírodní kosmetiky. Některé mají povzbuzující účinky, jiné zkliďnují a léčí, jsou také zásobárnou vitaminů a minerálů. Podívejte se na přehled rostlinek, které se v kosmetice používají, a na jejich vlastnosti. Bylinky si můžete hravě vypěstovat doma za oknem, podívejte se které a jak.

Levandule

Levandule neláká pouze svou vůní, ale i zklidňujícími účinky na pleť. Pomůže proti zarudnutí pokožky celého těla a pomáhá při růstu vlasů. Extrakt z levandule je dobré používat při léčbě suchých vlasů i pokožky na hlavě. Podporuje tvorbu mazových žláž, čímž pomáhá navrátit vlasům lesk.

Heřmánek

Heřmánek

Heřmánek je stálice mezi bylinkami v péči o pleť. Má hojivé účinky a je častou ingrediencí přípravků, které pomáhají léčit akné, čistit pokožku od nečistot a zklidnit podráždění kůže například od sluníčka.

Máta

Máte mastnou pleť? Potom potřebujete kosmetiku, která v sobě obsahuje větší množství máty. Hojí, zklidňuje a ochlazuje pokožku. Navíc unavenou pleť krásně projasní.

Růže

Růže

Růže dodává pokožce porcelánový vzhled a zjemňuje ji. Růžová voda je často základem zklidňujících krémů a tonik. Používá se i do speciálních masek, které pomáhají stahovat póry.

Kopřiva

Kopřiva představuje pro většinu z nás otravný plevel, který hyzdí naše zahrádky. Co se týče kosmetiky, můžeme ji prohlásit za královnu. Posiluje vlasy, nehty, pomáhá pokožce udržovat zdravý vzhled a čistí krev. O účincích kopřivy si přečtětě více.

Tymián

Tymián je nepostradatelným pomocníkem v boji s problematickou pletí. Pomáhá stahovat póry a jeho antiseptické účinky předchází vzniku nového akné.

Chcete se pochlubit zahrádkou a zároveň získat super ceny? Soutěžte s námi!

Měsíček lékařský

Měsíček pomáhá při léčbě ekzémů, lupénky a dalších kožních nemocí. Zasaženou pokožku zklidňuje a zároveň léčí. Šampon vyrobený z měsíčku vyživuje vlasy a napomáhá k jejich rychlejšímu růstu.

Hřebíček

Hřebíček zkombinujte se skořicí

Hřebíček by měl být povinností při péči o zuby. Chrání je a osvěžuje dech. Má silné antiseptické a povzbuzující účinky, je tedy častou součástí energizujících pleťových masek.

Šalvěj lékařská

Vlasový šampon ze šalvěje používaly už naše babičky a věděly proč. Šalvěj výrazně posiluje vlasové vlákno a napomáhá snadnému rozčesávání vlasů. Má antimikrobiální účinky.

Kostival

Máte dehydratovanou pokožku? V tom případě potřebujete kostival. Na správnou hydrataci kůže bychom měli dbát především v létě, kdy jsme vystaveni silnému slunečnímu záření. Kostival obsahuje olejíček, který pokožku silně hydratuje a zároveň ji hojí.