Kolín bude mít luxusní sportovní halu: Na co se mohou ve městě těšit?

Dočká se Kolín nové haly? Jak bude vypadat? Pokračujte v naší fotogalerii...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sportovci v Kolíně si už několik let stěžují, že chybí pořádná multifunkční hala. A co si budeme povídat, město této velikosti by si ji jistě zasloužilo. Zatím však nebyly peníze a i když se toho hodně namluvilo, skutek jaksi utek. Teď se však prý blýská na lepší časy. V jaké fázi se tedy projekt nachází a jak by měla hala vypadat?

Kolín je městem, které se snaží modernizovat ve všech ohledech. Berou to zde opravdu z gruntu od silnic, po památky až k jednotlivým budovám. Na sportovce se však zatím tak trochu zapomínalo. Ti musí dojíždět do okolních měst a logicky se jim to moc nelíbí. 

Radnice teď snad začala konat. A cíle nejsou malé. Kolín by neměl mít "obyčejnou" halu, ale takovou, která dobře zapadne do prostředí a moderní bude ještě za několik desítek let. 

Vyroste prý v Borkách

Původně plánovaná hala měla vyrůst v oblasti, kde se momentálně nachází Vodní svět. Taková studie se ale nakonec ukázala jako neproveditelná. "Investičně, a především provozně, by se jednalo o několikanásobně dražší projekt a město by finančně neuměrně zatížil," vysvětlil místostarosta města Michael Kašpar. 

V Kolíně žije takřka 31 tisíc obyvatel. Letos pracuje s příjmy a výdaji ve výši více než 1 milardy korun. Hospodaření města stále zatěžuje dluh přes 500 milionů, jenž vznikl během budování průmyslové zóny a bytů pro automobilku TPCA.

Podoba haly se sice už rýsuje, ale ještě není dovedena k dokonalosti. "Oslovili jsme hned tři architektonická studia, ihned jak budeme znát vítěze, začne se s projektem," uvedl Kašpar. 

Zásadní podmínkou pro všechny účastníky architektonické soutěže jsou především finance, které na své nápady mají. Rozpočet nesmí překročit 45 milionů korun včetně DPH. Vedle samotné haly se navíc má řešit i parkování, veřejné prostranství a infrastruktura pro cyklisty, jelikož hala bude stát v blízkosti cyklostezek. 

Kolín chce v rámci finacování celého projektu opět využít dotačního titulu. "Chceme zažádat o financování z dotací MŠMT," potvrdil Kašpar. Ono je to logické. Podobně vysoká částka se v každém městském rozpočtu hledá dost těžko.

Nápady se sbíraly mezi lidmi

Radnice se snažila, aby případná stavba haly byla v souladu s názory a přáními samotných obyvatel města. Především pak sportovců, kteří ji budou v budoucnosti aktivně využívat. Dotazníkový průzkum probíhal online už v minulém roce v rámci snah Kolína zjistit dlouhodbé potřeby svých obyvatel. Odpovídaly na něj osoby starší patnácti let a byl zcela anonymní. 

Hala by měla po výstavbě sloužit především pro sporty, které teď nemají v Kolíně zázemí a hráči musí jezdit na svá domácí utkání do jiných měst. "To je případ především florbalu a házené," dodal Kašpar. V dopoledních hodinách by měla hala sloužit i pro základní školy v rámci jiných sportů.