Pokutování bezdomovců: Zbytečná šikana, nebo nutnost?

Bezdomovců přibývá, v Benešově jich polehávají desítky
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Lidí bez domova na ulicích přibývá. Nejen v centru Prahy, ale například i v Benešově. Zatímco v zimě jsou bezdomovci většinou schovaní, v těchto slunečných dnech je obyvatelé potkávají v parku i na nádraží. A jsou jich desítky. Problém je na světě, ke konfliktům blízko.

Zápach krabicového vína a potu. Nejen to musí v posledních dnech snášet obyvatelé Benešova. Bezdomovci jsou také často hluční a v podnapilém stavu pokřikují po kolemjdoucích. Posedávají na nádražích, ale i v parku, kde se prochází maminky s dětmi. "Je nám to nepříjemné, ale nedá se nic moc dělat," krčí rameny paní Petra, která chodí denně do parku se svým čtyřletým synem. 

Vesměs nevadí, ale pocit bezpečí také není

Většina dotázaných obyvatel se shoduje, že jsou bezdomovci neškodní. Nutno ale dodat, že pouze ti střízliví. "Nedávno jsem šel přes nádraží a jeden na mě hulákal. Nebylo mu moc rozumět. Strach jsem z něj neměl, ale když si představím, že kolem něj půjde moje čtrnáctiletá dcera, není to příjemný pocit," říká obyvatel Benešova Milan. Ve městech často popíjení alkoholu v centru zakazují vyhlášky. Díky nim se situaci daří držet v přijatelné míře. Ale ne stoprocentně. 

Pokutování bezdomovců je běžné již v několika zemích světa. Například v Maďarsku platí zákon namířený proti bezdomovcům. Za přespání na ulici jim hrozí nejen vysoké pokuty, ale i vězení.

Bezdomovci dostávají pokuty

Výskyt lidí bez domova je velmi složité omezit. "K regulaci problematiky bezdomovectví napomáhá v lokalitě funkční sociální práce, tedy dostatek sociálních pracovníků, kteří se zabývají touto problematikou, a dostatečná síť sociálních služeb," vyjádřila se k situaci mluvčí Benešova Veronika Kondrátová.

Město nabízí jak služby azylového domu, tak noclehárnu pro lidi bez přístřeší. "Město mapuje jejich přibližný počet. V současné době nemáme data, která by svědčila o zvyšování jejich počtu. Dá se říci, že je dlouhodobě konstantní," dodala Kondrátová a prozradila i to, že lidé bez domova jsou pokutováni. "Vesměs se jedná o porušování obecně závazných vyhlášek, a to ve vztahu k znečišťování veřejného prostranství, alkoholu či krádeže. Otázkou pak zůstává vymahatelnost těchto pokut."

Realita je taková, že bezdomovec je sice ochoten blok na pokutu na místě nezaplacenou podepsat, ale ne zaplatit. Ve většině případů ani z části. To vede k zamyšlení, jestli jsou vůbec splněny základní zákonné podmínky pro projednání přestupku v blokovém řízení.

A tak jsme oslovili advokátku Kateřinu Frumarovou. "Základní předpoklady a podmínky pro realizaci blokového řízení nařizují i to, aby byl obviněný ochoten pokutu zaplatit, nestačí jen domluva." Na jedné straně tak stojí bezdomovec, který zřejmě pokutu nezaplatí, a na straně druhé policista, který podle slov právničky pokutu ani dát nemůže. 

Přesto, že tisková mluvčí města Benešov uvedla, že počet bezdomovců neroste, čísla hovoří jinak. Od roku 2008 je jich dokonce třikrát více.To dokazuje i zájem o nízkoprahové denní centrum. V zimě ho využilo zhruba 70 lidí. "Někteří z nich využívali služby centra jen krátkodobě, jiní navštěvují centrum pravidelně," poznamenala Iveta Turková, vedoucí Odboru sociálních věcí zdravotnictví Městského úřadu Benešov.

Jak to mají jinde?

Se stejným problémem se potýkají například i v Kutné Hoře. Jejich počet se ale podle Slávky Kunáškové, vedoucí služeb pro lidi bez domova z Oblastní charity Kutná Hora, na rozdíl od Benešov nezvyšuje. V těchto dnech se však lidé bez domova často objevují v centru města a drobné výtržnosti jsou poměrně časté. 

Na stížnosti ze strany občanů na jejich chování proto reaguje městská policie. "Řešíme hlavně porušení alkoholové vyhlášky, která zde platí," popsal ředitel Městské policie Kutná Hora Václav Mareček. Přestupky, jichž se lidé bez domova dopustí, zde řeší strážníci domluvou a vykázáním. Stejné zkušenosti mají i v Kolíně a dalších městech. 

Klíčová slova: