Milovníci horka si užijí, houbaři už si hledají jiného koníčka

Bude sice teplo, obloha se ale často zatáhne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Horko a sucho. Sem tam sice přijde nějaká ta přeháňka, ale kapky sotva spláchnou špínu z cest. Tento týden si tedy užijí hlavně milovníci slunce. Naopak vášnivé houbaře čekají další dny půstu. Ovšem to není žádná velká novinka. Až na výjimky se v lese spíš práší, než aby tam něco rostlo.

Astronomické léto sice začne až ve středu brzy ráno, pořádné pařáky už jsme si však letos zažili. A tento týden bude v tomto ohledu zřejmě nejlepší. Během dneška se teploty dostanou až ke třicítce, největší nirvana pro vyznavače parna ale přijde teprve zítra. To se totiž rtuť teploměru místy zastaví až na třiatřicítce. Večer je třeba počítat s místními bouřkami, spíš ale opravdu půjde o "lokálky" než nějaký konstatní déšť.

Pršet bude jen málo

Ve středu přesto přijde mírné ochlazení, i když jen v řádech několika málo stupínků. Bude oblačno až polojasno a teploty se dostanou 23 až 27 °C. Podobný ráz počasí se dá očekávat i ve čtvrtek. Nejprve proměnlivá oblačnosti se postupně změní na polojasno a později dokonce i jasnou oblohu. Ojediněle se sice dají čekat přeháňky, ale opět jen velmi zřídka. Teploty se budou pohybovat kolem osmadvacítky.

"Dokonalé" tropy se vrátí znovu v pátek. To už se teploty opět dostanou přes třicet stupňů. Navečer se objeví bouřky, i tak ale v noci naměříme až 18 °C. Pokud se o víkendu chystáte na koupák, tak to úplně na velkou opalovačku nebude. Sice se čekají teploty mezi pětadvaceti a třiceti stupni, převládat by však mělo oblačno až zataženo s lokálními přeháňkami. 

V každém případě je důležité vědět, že se v tomto týdnu opět může měnit stav ozonu nad naším územím. Dlouhodobě není situace nijak veselá, v následujících dnech se ale může ozon dostat až na hranici mimořádně nízkého stavu. To znamená, že by se lidé měli před sluncem dobře chránit a v ideálním případě na slunce vůbec nevycházet.