Mír stále v nedohlednu: Ulicemi létá sklo a antikonfliktní tým se chystá na dovolenou

Má z nich vůbec někdo respekt? Těžko
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha dál hostí muže v černém a ti, co je vymysleli, si neúnavně tleskají. Obyvatelé centra metropole bojují s pouličními skupinami opilců a do potlesku mají stále daleko. Provozní barů doufají, že popelníky budou opět brzy "zdobit" jejich stoly a oslav se nevzdávají. Kuřáci a nekuřáci stále tvoří dva nesmiřitelné tábory. Protikuřácký zákon ani po několika týdnech fungování nenastolil klid a mír. Naopak.

Chodí centrem, tváří se drsně a snaží se nastolit pořádek. Víc než s pochopením se ale často setkávají s výsměchem a vulgarismy. Nemají žádné pravomoce ani "placku" v kapse. Mohou pouze zavolat policii v případě nutnosti. Což ostatně může každý znás. "Antikonfliktní tým jsme několikrát zahlédli před podnikem, fungují v tichosti. Až na jeden zásah, kdy volali sanitku pro opilého mladíka," hodnotí práci našich "ochránců" provozní klubu Steampunk Lukáš.

"Byl jsem svědkem dvou zákroků tohoto týmu a v obou případech se jim lidé vysmívali do očí. Chtějí se bavit a pokud jim někdo začne rozkazovat, tedy někdo, kdo nemá v ruce odznak a za pasem bouchačku, prostě ho ignorují," popisuje svůj pocit jeden ze svědků zásahu antikonfliktního týmu. "Vidíme je procházet každý víkend, žádný problém s nimi nebyl, zatím. Asi mají kluci strach," dodává člen ochranky klubu Cafe 80's Daniel.

Radní Prahy 1 Ivan Solil je spokojený, práci týmu si chválí a věří, že má smysl a občanům pomáhá prožít klidné noci. 

"Lidi, kteří bydlí v centru, litujeme. Bohužel jsme to nevymysleli my, my pouze podnikáme. Ale lidí na ulicích je opravdu hodně. Na ulicích postávají kuřáci, lidé se perou, občas letí i sklo. Stále doufáme, že v centru dostaneme výjimku," věří provozní Steampunku.

Někde si stále zapálíte
Zatímco ve většině pražských barů si už cigaretu nedáte, najdou se místa, kde vám to provozovatelé umožní a na požádání vám vydají popelník. "U nás v klubu se kouří. Upozorníme návštěvníky na nový zákon a na to, že pokud si zapálí cigeru, riskují pokutu až pět tisíc korun. Takto to budeme dělat až do konce srpna," sdělil nám Lukáš. Rozhodně v tom tady nejsou sami. V blízkém okolí najdete minimálně další tři místa, kde si dáte panáka a cigaretu zároveň.

Zatímco čtyři z pěti oslovených barů nepociťují díky zákazu kouření menší návštěvnost, tak Blue Light, jeden z nejvyhlášenějších pražských barů, zavře už 31. srpna. Důvodem je prý protikuřácký zákon, který má vliv na úbytek stálých štamgastů z Malé Strany.

O prázdninách je nepotkáte
Muži v černém mají pracovní dobu jasnou. Zatím. V ulicích je můžete potkat vždy od čtvrtka do nedělních ranních hodin. V jedenáct hodin večer vyrážejí na obhlídku a ve čtyři ráno z ulic mizí. V každém týmu musí být i člen, kteý umí anglicky, německy a rusky.

Nejčastěji se tito muži vyskytují kolem Dlouhé ulice. Od července mají ale kluci volno. Radnice se domnívá, že o prázdninách je řada obyvatel a dětí mimo domovy, a tak se kluci vrátí až v září. Proč by nemohlo lítat sklo ulicemi, když nikdo není doma, že?