Zemřel Jan Tříska. Herec, kterého obdivoval i Hollywood

Jan Tříska byl veselý člověk, i tak na něj budou vzpomínat
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Ve věku osmdesáti let zemřel v noci z neděle na pondělí herec Jan Tříska, známý jako učitel Igor Hnízdo z Obecné školy. Naposledy jsme jej na filmovém plátně mohli vidět v patrně posledním projektu otce a syna Svěrákových Po strništi bos.

Za nejasných okolností spadl osmdesátiletý herec v sobotu kolem 16. hodiny z Karlova mostu do řeky Vltavy. Odtud jej vytáhla dvojice na výletní lodi. Tříska byl resuscitován a poté převezen na ARO Vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Kvůli následkům vážného zranění herec v noci na pondělí boj o život prohrál. Policie však sebevraždu vyloučila. 

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. V letech 1955 až 1959 studoval herectví na pražské DAMU a v roce 1959 se stal nejmladším členem činohry Národního divadla. Během kariéry účinkoval i v Divadle za branou, v American National Theatre, pravidelně vystupoval v rámci Letních shakespearovských slavností.

Divadlo bylo jeho vášní. Celoživotně se mu mohl věnovat díky pevnému zdraví, jemuž se těšil. Když v roce 2011 slavil pětasedmdesáté narozeniny, prohlásil, že už 34 let každé ráno běhá. „Vstanu ve 4:45, ať se děje, co se děje. Natáhnu na sebe trenýrky a tričko, nasadím dobré boty. Kupuju si ty nejkvalitnější, co jsou k mání. A to je všechno. Víc za tím nestojí.“

V roce 2002 osobitě ztvárnil Krále Leara. Za tuto roli byl vyznamenán prestižní divadelní Cenou Alfreda Radoka. Nejviditelněji se v posledních letech v rámci divadelního dění uvedl hlavní rolí v posledním dramatu Václava Havla Odcházení.

Mé jméno je…

Nejvíce se však proslavil ve filmu. V roli rázného venkovského učitele Igora Hnízda si jej dodnes připomínají generace filmových nadšenců. Jako jeden z mála Čechů prorazil v americkém Hollywoodu, a to i přesto, že, slovy tamějších kritiků, nikdy neuměl pořádně anglicky.

Do zámoří odešel Tříska v roce 1968. Definitivně se k odchodu rozhodl poté, kdy byl do vězení poslán jeho celoživotní přítel Václav Havel – tomu byl mimo jiné slavný herec svědkem na svatbě. Nejprve se Jan Tříska usadil v Torontu, kde měl příbuzné, a už za pár měsíců zářil v New Yorku v roli ďábla Wolanda v adaptaci Bulgakovova románu Mistr a Markétka.

Na tuto roli jej připravoval jiný slavný český emigrant – Jiří Voskovec. Slovo od slova s ním procházel scénář, učil jej intonaci a vlastně i angličtinu.

Na roli jej připravoval jiný slavný český emigrant – Jiří Voskovec. Slovo od slova s ním procházel scénář, učil jej intonaci a vlastně i angličtinu.

Američanem

Od roku 1982 pak Tříska s manželkou Karlou Chadimovou a se dvěma dcerami žil v Los Angeles. V té době už se cítil být Američanem. „Odešel jsem z Československa, které se rozpadlo. Nyní se vracím do Čech, do úplně jiné země. Víte, v Americe je velmi snadné stát se Američanem.“

A přece se nesmazatelně zapsal do paměti českých diváků. Kromě zmíněného Igora Hnízda z Obecné školy rolemi ve filmech Rok ďábla, Želary, Jedna ruka netleská nebo v adaptaci Máchovy poémy Máj.

Rady mladším filmovým kolegům udílet nechtěl. Není však pochyb o tom, že jim celý život poskytoval bezděčné lekce svým vystupováním a talentem. Naposledy se na spolupráci s ním mohl těšit Jiří Mádl. Jenomže dva dny před první klapkou přišla Třískova osudná nehoda…