Shilpa Ray: Kráska s chraplavým hlasem, která uhranula i Nicka Cavea

Takto Shilpa Ray ozdobila předposlední desku. Prohlédněte si další fotografie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je svérázná. Vypadá trochu jako indiánka s orientálními předky. Feministickými průpovídkami nešetří. Nesnáší Donalda Trumpa. Dokáže si stoupnout na pódium a pět minut zplna hrdla řvát do mikrofonu. Především je ale talentovanou zpěvačkou s drsným, uhrančivým hlasem, která si zamilovala Česko, stejně jako si Češi zamilovali ji. 

Na otázku, co ji na Česku zaujalo, odpověděla: „Češi milujou depresivní hudbu, asi tak jako absinth.“ Naše záliba v depresivní hudbě je přitom nejspíš jedním z důvodů, proč se k nám Shilpa Ray chystá už třetí rok po sobě. Její písně jsou totiž prodchnuté melancholií, která zvlášť vyniká v kombinaci s jejím nezvyklým, zastřeným chraplákem.

Na cestě

Když v roce 2013 v Praze naposledy vystupoval Nick Cave, nejednoho diváka zaujala jeho předskokanka. Vystoupila sama, doprovázela se pouze harmoniem a fanoušky Cavea příjemně naladila na vrchol večera. Pozice předskokana je však vždy trochu nevděčná – ať se hudebník vyznamená jakkoliv, na něj diváci prostě nepřišli.

Proto se o dva roky později vypravila Shilpa Ray do Česka na sólové turné. A její vystoupení rozhodně nebylo zklamáním – jak pro ni, tak pro fanoušky. A tak se v roce 2016 vrátila a v Česku se objeví také letos.

V Praze vystoupí 23. října od 20 hodin v klubu Futurum. O den později zahraje v Plzni a 25. v brněnském Kabinetu Múz. Během českého turné pak stihne ještě Opavu, Olomouc a Jihlavu. Sama říká, že jezdit dodávkou po Evropě je pro ni jednou z nejsilnějších inspirací. „Evropa je krásná, až strašidelná krajina. Hlavně východní a střední Evropa na mě působí jako místo, kde by klidně v lesích mohly žít děti požírající čarodějnice.“

„One of the most phenomenal things I've seen in a long time. She's going to be huge.“ Nick Cave

Na obalu desky Nick Cave... a opice

Na kontě má čtyři samostatné desky. V roce 2016 přivezla do Česka tu předposlední, Last Year’s Savage. Ta zaujme ještě předtím, než si ji stihneme přehrát. Na jejím přebalu je totiž člověk sedící v autě, který má na hlavě masku opice. „Je to loňskej symbol barbarství. Kdyby se mělo jednat o letošní rok, tak bych si rozhodně vzala masku Donalda Trumpa,“ komentovala tuto okolnost Shilpa, a to ještě předtím, než Donald Trump vyhrál v Americe volby.

Na podobná rýpnutí jsou fanoušci zvyklí. Kromě Donalda Trumpa vystupuje zpěvačka třeba proti šovinismu nebo proti týrání zvířat. Mnohdy svůj vyostřený názor podává s nadhledem a s notnou dávkou humoru.

A koho by nezaujala její prořízlá pusa ani člověk-opice na obalu její desky, třeba se spokojí s doporučením, kterým se album Last Year’s Savage pyšní: „One of the most phenomenal things I've seen in a long time. She's going to be huge.“ (Jedna z nejpozoruhodnějších věcí, kterou jsem za poslední dobu viděl. Jednou bude velká.) Podepsán: Nick Cave.

Klapající kapela

Shilpa Ray obvykle vystupuje s bubeníkem a s kytaristou–multiinstrumentalistou, který se chápe jak kytary elektrické, tak basové a rovněž steel kytary. Sama Shilpa při vystoupení zvládá kromě zpěvu i nesnadné ovládání speciálně upraveného harmonia.

Přestože její spoluhráči při koncertech svým zevnějškem často připomínají americké kovboje, většinu pozornosti na sebe v průběhu večera strhne malá zpěvačka. Při pohledu na kapelu je zřejmé, že koncert je řízen její taktovkou.

A to je dobře, protože Shilpa Ray disponuje vším, čím by hudebník disponovat měl. Je charismatická, osobitá a svéhlavá. A pravidelně se vlnící harmonium spolu s její exotickou krásou nadchne ty, kteří na koncertech vyhledávají i vizuální zážitky.

Co dodat? Rozhodně se máme na co těšit!