Při vážné nehodě lidé jen přihlíželi. Proč nikdo nepomohl?

Každoročně roste počet dopravních nehod, od nichž řidiči ujedou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neochota lidí nezná mezí. Případů, kdy při napadení či nehodě nikdo nešťastníkům nepomůže, přibývá. Důkazem je toho bohužel i jeden z posledních případů, kdy řidička uvízla s autem mezi stromy a lidé jen přihlíželi. 

Dopravní nehoda u Louňovic pod Blaníkem opět prokázala neochotu lidí pomoci. Řidička osobního automobilu sjela mimo vozovku a auto se zaklínilo mezi dva stromy. Náklon byl ale tak nešťastný, že došlo k úniku hořlavých látek. Šlo o minuty.

"Jelikož byl výfuk ohnutý a výpary z něj stále utíkaly, hrozilo v kombinaci s únikem látek, že automobil i okolí nehody začnou hořet," řekl ředitel hasičské záchranné služby Benešov Josef Setnička. Na místo dorazili hasiči z Vlašimi i dobrovolní hasiči z Louňovic pod Blatníkem. Automobil mohl každou chvíli bouchnout a žena by neměla šanci přežít.

Ocitnou-li se lidé v roli svědků nouzové situace spolu s jinými lidmi, instinktivně budou popírat odpovědnost za pomoc oběti. Na druhé straně stojí strach přihlížejících, tedy pokud na první pohled hrozí nebezpečí i jim. 

Lidé se bojí pomáhat

Řidička v zaklíněném automobilu byla v bezvědomí, což museli přihlížející vidět. I tak se jen nehybně dívali. Pomohla jí až skupinka tří lidí o několik minut později. "Když jsem na místo přijela, kolem auta už stálo asi sedm lidí. Panikařili. I mně říkali, ať paní nezachraňuji, že se mi něco stane. S pomocí dvou pánů jsme ale paní nakonec z auta vytáhli," svěřila se Kateřina Vlčková.

Nad neochotou "čumilů" dodnes kroutí hlavou. Nechápe, jak někdo může být tak necitlivý. Pro ni šlo o samozřejmost. Ženu v bezvědomí transportoval vrtulník záchranné služby do pražské nemocnice. 

"Strach je běžná lidská emoce, která bezesporu pomáhala lidem přežít. V dnešní době je však většina našich strachů zbytečných a přehnaných. Bojíme se neúspěchu, odmítnutí. Bojíme se dokonce i změny," vysvětluje psycholožka Kateřina Schönová.

Proč lidé nepomáhají? 
Přihlížející divák je bohužel stále častějším jevem. Tento efekt je také známý pod označením "syndrom nezúčastněného diváka" či "apatického diváka". Často odkazuje na to, že pokud člověk bude sám a najde na lesní cestě druhého v bezvědomí, neváhá pomoci. 

Čím více je ale na místě lidí, tím méně je z psychologického hlediska pravděpodobná aktivní pomoc oběti. O to větší poklona ženě, která i před přihlížejícími neváhala ženu v bezvědomí z auta vytáhnout. Pokud si říkáte, že je to přeci jasné a udělal by to každý, tak i tento případ ukazuje, že to samozřejmé opravdu není.

Strach vás může dostat za mříže

O situacích, kterých se bojíme, vymýšlíme téměř hororové scénáře. Snažíme se najít důvod, proč neposkytnout pomoc, a tak vlastně zachránit alespoň sami sebe. Strach sílí a pohlcuje nás. Nenechte se ovlivnit pasivitou druhých. Ani jejich hloupostí. Nečinost druhých totiž může jednou stát život i vás.

Každoročně roste počet dopravních nehod, od nichž řidiči ujedou. I když jde většinou o případy, kde se poškodí "plechy" na parkovišti u obchodního centra, najdou se i takové události, kde je ohroženo zdraví nebo lidský život. Neposkytnutí první pomoci vás ale může dostat i za mříže. Obecně je neposkytnutí pomoci mimo silnici trestáno až dvěma roky ve vězení. V případě, že se jedná o člověka, který je podle povahy svého zaměstnání povinen pomoc poskytnout jako lékař nebo zdravotní sestra, pak tři roky.

Ovšem u bouraček je to ještě ostřejší. "Řidič, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne potřebnou pomoc osobě, která utrpěla újmu na zdraví, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let," cituje příslušný paragraf trestního zákona Štěpánka Čechová z ministerstva spravedlnosti. Ono je ale otázkou, jestli na prostý lidský strach mohou zabrat jakékoli paragrafy a zákony...

Klíčová slova: