Kdysi slavný klub má nové hřiště. Benešov investoval 11 milionů

Stav před položením nové umělé trávy jaro 2017
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dobrá věc se nakonec přeci jen podařila! Fotbalisté v Benešově už dlouho volali po novém trávníku na hřišti u Konopiště. Teď ho mají a prý bude ještě lépe. Kdysi prvoligový klub, dnes hrající ČFL, se tak má zase čím chlubit. 

Byla to velká sláva, když v roce 1990 vstoupil do benešovského fotbalu podnikatel Miroslav Švarc. Díky jeho penězům se podařilo přivést hráče jako Ivo Knoflíček, Karel Jarolím, Tibor Mičinec a další a klub se dostal velmi rychle do nejvyšší soutěže. Jenomže jak rychle se fotbalová kometa objevila, tak rychle zase zmizela. Už v sezoně 1994/1995, tedy první mezi smetánkou, přicházejí první problémy. Následně docházejí peníze a Švarc Benešov zase letí dolů. 

Životnost byla na hraně

Sešup se zastavil až v krajských soutěžích, nakonec však přeci jen přišlo jakési zmátoření a dnes tak SK Benešov hraje ČFL. Jak je vidět, pod svá křídla si klub vzalo i město. Naposledy investovalo 11 milionů korun do nového umělého trávníku na hřišti u Konopiště. Hrát se tu bude moci další čtyři roky. "To je maximum, na kolik mohla být udělena atestace," potvrdil Jan Mayer z oddělení investic benešovské radnice.

Benešov chtěl na nový povrch fotbalového hřiště získat dotaci. Ta však městu "přiklepnuta" nebyla. 

Kdyby injekce nepřišla, reálně hrozily další trable. V krajním případě by klub musel do "vyhnanství" na hřiště, které splňuje podmínky FAČR pro českou fotbalovou ligu. Rekonstrukce povrchu byla nutná také proto, aby mohlo být zachováno centrum mládeže. Starosta Benešova Petr Hostek navíc věří, že by se teď mohlo podařit přilákat fotbalisty z širokého okolí. "Rád bych tu viděl například zimní turnaje," uvažuje. 

V areálu by měly v blízké budoucnosti vzniknout další dvě tréninkové plochy pro mládež. Proto tu je, plánuje se využití běžeckého oválu a částečně i tribun. Naopak skončit by mělo tréninkové hřiště Na Sladovce, které pravděpodobně ustoupí novému atletickému komplexu s běžeckým oválem a sportovištěm pro technické disciplíny.