Klíšťata útočí: Nenechte je zakousnout a když už, tak je správně odstraňte

Víte, že klíště vás nejdřív nasliní, než se zakousne? To abyste to necítili
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přisáté klíšťě znamená nejen velmi nepříjemnou situaci a otázky, jak ho vlastně správně vytrhnout, ale hlavně vysoké riziko nákazy. Naštěstí jsou způsoby, jak se efektivně bránit a vyhnout se samotnému kousnutí. A samozřejmě se vždy hodí zopakovat si, jak parazita správně zabít.

Těžko se jim vyhnout, je však dobré vědět, jak se chovat, abychom minimalizovali možnosti klíšťových onemocnění. Neriskujte a zkoušejte bojovat proti těmto nebezpečným parazitům všemi možnými zbraněmi. 

Jak se vyhnout kousnutí?

Ušetřeme si rady typu: nechoďte do lesa. Vyhněte se vysoké trávě a používejte repelent. To všichni známe a vyhnout se místům s klíšťaty jednoduše nejde, protože jsou všude.

Co tedy dělat?

  • Vybírejte si oblečení ze světlých látek, na nich jsou klíšťata lépe vidět.
  • Používejte dostatek repelentních přípravků, především od kolen dolů. 
  • Dívejte se na sebe i během chůze venku a když po vás leze, tak ho odstraňte.

"Je tady ještě jedna věc, která pomáhá a lidé o ní často nevědí. Jde o vitamíny B, které působí jako repelent zevnitř. Jde o sadu B vitamínů, díky kterým pak klíštěti smrdíte. Myslím, že na trhu je i několik výrobků v podobě tabletek. Může fungovat lépe, než pít před výletem pivo," usmívá se lékařka Hana Janíčková. 

Jak postupovat při prohlídce? 
Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z venku by měla být samozřejmostí. Musí být důkladná, nemá smysl mrknout se jen tak, protože parazit si často zaleze na dobře schované místo. "Ze zkušenosti vím, že nejčastěji se zapíjejí na měkké kůži. Rizikové oblasti jsou však především ty, kam si sami snadno nevidíme," má jasno Janíčková. 

Tím myslí třeba podkolenní jamky, vnitřní a zadní stranu stehen, třísla, vnitřní stranu rukou a paží, podpaží, krk a oblast za ušima. Ženám se mohou zapít velmi nenápadně pod nebo mezi prsy. "Už jsem vyndávala malé i z penisu nebo zapité mezi prsty u nohou. Některá zalezou i do vlasů."

Nejčastější chyby při prohlídce

  • Spěch a přehlédnutí
  • Vynechání následné sprchy
  • Obléknutí si zpět prádla nebo dokonce oblečení, které jsme měli venku

Co dělat, když už dojde k nejhoršímu?

Naprostým nesmyslem je potírat klíště olejem. To naolejované začne zvracet do vašeho krevního oběhu svoje infikované sliny. Nákaza je pak pravděpodobnější.

Samozřejmě tou nejdůležitější zásadou je na nic nečekat a odstranit ho okamžitě. Prvním krokem by mělo být ještě před odstraňování klíštěte místo vydezinfikovat, následně uchopit co nejblíže kůže a kývavými nebo krouživými pohyby parazita odstranit.

"Na směru kroužení nezáleží, hodně lidí si myslí, že musí točit po směru, ale když se nad tím zamyslíte? Zjistíte, že klíště prostě nemá závit, není to šroubek. Co se ovšem vyplatí, jsou speciální pinzety na klíšťata. Dobře se s nimi pracuje a riziko přetrhnutí je nižší," potvrzuje Janíčková. Nakonec musí povinně následovat další dezinfekce místa kousnutí. Na trhu jsou i přípravky, které potvůrku na chvíli znehybní před vytažením. Ostatně to může být dobrý nápad, když nejste úplně manuálně zruční. 

Další možností, co dělat s klíštětem po vyjmutí, je nechat ho otestovat. Jednoduše parazita vezmete do zkumavky a zavíčkujete. V laboratořích jsou schopni zjistit přítomnost patogenů lymské boreliozy, klíšťové encefalitidy i granulocytární anaplazmozy. 

Jak ho zabít?

Velmi často klíště vytažení přežije. Trochu ho pomačkáte pinzetou, ale přesto je stále živé. Nejhororovější scénář, který může nastat, je, že vám uteče a zakousne se znova. Nestačí ho proto jen vyndat a vyhodit ven. Každé může být infekční, a proto je nutné se k němu tak i chovat.

Raději používejte vždy rukavice a úplně zapomeňte na rozmačkání klíštěte pinzetou, nechcete přece nakazit sebe ani blízké! Naprostým nesmyslem je házet ho do záchodu nebo odtoku dřezu. Občas jednoduše vyleze zpátky. Parazita zkrátka hoďte na kousek papíru a na nehořlavém podkladu papír i s ním zapalte.