Na jaké tvory si dát pozor na dovolené? Opatrnost vám zachrání život

Několik ryb v Evropě vám může zkazit dovolenou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Chorvatsku, Itálii či Bulharsku, kam každý rok vycestuje nejvíce Čechů, se naštěstí tolik nebezpečných tvorů nepohybuje. Nelze ale vyloučit, že je nepotkáte. A tak není nad to se na případné "katastrofické" scény trochu připravit. Může vám to totiž zachránit nejen dovolenou, ale i život.

Vybíráte dovolenou? Nebo v lepším případě se už na ni právě balíte? Pak se vám jistě bude hodit pár užitečných rad, které mohou zachránit vás i vaše děti. Zachránit před "dotěrnými" a nebezpečnými živočichy...

Největší medúzou je nejspíš talířovka obrovská, jejíž ramena jsou až 37 metrů dlouhá, a drží si tak rekord nejdelšího živočicha. Mylně se často uvádí, že to je plejtvák obrovský. Ten ale dorůstá "jen" 30 metrů.

Medúzy

Jedno z velmi nebezpečných, nicméně bohužel velmi běžných setkání je to s medúzou. Tento tvor bez mozku má rosolovité tělo, ze kterého vybíhají chapadla. Právě těmi dokáže omráčit svou kořist, ale může i velmi vážně poranit člověka. Jejich dotek způsobuje ostrou bolest. Poté na postiženém místě naskáčou puchýře a objeví se vyrážka. Po žahnutí medúzou zůstává často i jizva. Někdy může střet s medúzou vyvolat i bolest hlavy, nevolnost, ale i ztrátu vědomí.

Pokud vás medúza zasáhne, ihned vyjděte z vody. Při silnější reakci by mohlo dojít k utopení. Zasažené místo na kůži potřete octem nebo alkoholem. Pokud nemáte nic z toho po ruce, třete kůži suchým pískem, popřípadě kreditní kartou a opláchněte mořskou vodou. 

Ježovky

Tady platí pravidlo, že pokud je nebudete dráždit, jsou neškodné. Ježovky, které potkáte v Chorvatsku, vám ale znepříjemní dovolenou už jen tím, že na ně šlápnete. Zabodnutý osten v noze je velmi bolestivý a může způsobit vážné zdravotní problémy. Od alergických reakcí, které jsou velmi běžné, až po obtíže s dýcháním, které doprovází zvracení. Nebezpečná je ale hlavně následná infekce a hnisání rány. Zvláště, když osten pronikne až ke kloubu, může způsobit bolestivý zánět a krvácení. Prevence je velmi jednoduchá, stačí přibalit boty do vody. 

Pokud už k poranění dojde, i tady pomůže trocha octa, nejlépe v poměru 1:1 s vodou. Vytáhnout osten a propláchnout. Jako dezinfekce pomůže i trocha alkoholu. Ostny jdou velmi špatně vytáhnout, jsou velmi křehké. Dávejte tedy pozor na to, aby se vám osten nezlomil a nezůstal v ráně. Pokud se vám nepodaří vyndat vše, potřete citronovou šťávou. Ta by je mohla uvolnit. Pokud se vám nepodaří ostny vyndat ani za dva dny, vyhledejte lékaře.

Potápěči se obávají murény. I ta ale útočí, jen když se cítí ohrožená. Tato ryba má jedovaté zuby a její kousnutí je vysoce infekční. Opatrnost je na místě i u skal, kde murény číhají na svou kořist. 

Ryby

V Jadranském, Středozemním a Černém moři se vyskytuje hned několik jedovatých ryb. Nejčastěji různé druhy ropušnic. Napohled ošklivá ryba je delikatesou, takže ji můžete dostat v místních restauracích i na talíři. Ropušnice ve svém přirozeném prostředí obvykle leží na dně moře a mezi kameny ji lehko přehlédnete. Může se tedy stát, že na ni dupnete nohou. Ryba se ale lekne a skrz své ostny vypustí jed. Výsledkem je pronikavá bolest a otok v místě bodnutí.

Pokud k napadení murénou či ropušnicí dojde, opět vám pomůže ocet a voda. Ránu můžete zkusit nahřát i fénem na vlasy. Babské rady, podle kterých máte jed vymačkat či vypálit cigaretou, můžou váš stav ještě zhoršit.

Hadi
V Chorvatsku a dalších evropských krajinách žijí tři druhy jedovatých hadů, které se dají označit jako zmije. Konkrétně zmije obecná, zmije menší a zmije růžkatá. Na těle mají většinou výraznou klikatou čáru, existují ale i jednobarevné. Bezpečně je ale poznáte podle toho, že mají štěrbinovité zornice. Hadi ale také útočí jen v sebeobraně, stačí se tedy koukat, kam šlapete. Sami od sebe by vás napadnout neměli. 

Po ušknutí rána opuchá, červená a pocítíte lokální bolest. Můžete být ale i malátní. Mnoho obětí má také zrychlený dech  a začne se potit. Ránu je potřeba ihned vyčistit a přelepit. Vždy zajistěte postiženému dostatek vody a vyhledejte lékařskou pomoc. V tomto případě je nezbytná.

Ať už letos narazíte na jedovaté živočichy, nebo si na dovolené například zlomíte ruku, nezoufejte. O koupání totiž nemusíte přijít. Stačí si do kufru přibalit voděodolné koupací návleky. Pak můžete plavat, skákat do vody nebo se potápět třeba i se sádrou nebo bandáží. 

Pavouci
Tvorové, kterých se většina z nás spíš štítí než bojí. Pavouci. Většina kousnutí je neškodná a maximálně se budete trochu drbat. Z některých ale může dojít i k alergické reakci. Například v Itáli můžete potkat obávanou tarantuli. Ve skutečnosti jde o neškodného pavouka. Jeho kousnutí připomíná štípnutí včelou. Tedy nic tragického. 

O mnoho nebezpečnější je koutník jedovatý, který se vyskytuje hlavně v zámoří. Jeho kousnutí způsobuje výraznou bolest a poté nastupuje horečka a často kolaps. Výjimečně může způsobit i smrt. Podobně by vypadalo i setkání se snovačkou jedovatou, kterou můžete znát pod názvem černá vdova. Tu poznáte celkem bezpečně podle červené či oranžové skvrny ve tvaru přesýpacích hodin.

Místo vpichu vydezinfikujte a zchlaďte. Když začne červenat, jde nejspíš o alergickou reakci. V tom případě byste měli vyhledat lékařskou pomoc. Velmi pomůže si pavouka vyfotit nebo vzít s sebou (živého či mrtvého).

Škorpión

Škorpión je živočich, který "žije" hlavně v noci. Je známo více než 1 200 druhů. Některé žijí i v Evropě. Jejich bodnutí ale není nebezpečné ani extra bolestivé. Stačí ránu vyčistit mýdlem a vodou. Do hodiny by měly příznaky ustoupit.