Chystáte se sjet řeku a rádi si dáte na vodě panáka? Tak si připravte sto tisíc korun

Státní plavební správy se policisté zaměřili nejen na samotné vodáky a jejich lodě či třeba šlapadla, ale také na rybáře, plavce i půjčovny lodí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ruku na srdce... Kdo z nás si někdy nedal při sjíždění řeky nějaké to pivečku? A pokud nejste zrovna nadšený vodák a nejedete na vodácký výlet kvůli lodi či člunu, ale spíš z "lásky" k vaší partě kamarádů, záchytné body v podobě hospod cestou jsou vlastně vaším cílem. To ale skončilo, za sjíždění řeky s alkoholem v krvi teď hrozí pokuta až sto tisíc korun.

Je tu další policejní akce. Jmenuje se Voda 2017 a v těchto dnech jde tzv. na věc. A tak zapomeňte na pet lahev s pivem, která se tak hezky chladí ve vodě na provázku, zatímco vy pádlujete.

Rizika jsou velká

Tisíce Čechů, kteří každé léto vyrážejí na vodu, si prý neuvědomují, jaká rizika může taková párty na lodi mít. Následky mohou být fatální. Kontroly nedávají žádnou toleranci alkoholu v krvi. Je to stejné jako na silnici.

Riziko hrozí hlavně rekreačním vodákům, kteří neumí tak dobře odhadnout situaci a zareagovat v případě nebezpečí. Sílu proudu pod jezem mohou pod vlivem alkoholu snadno podcenit. "Apelujeme na vodáky, aby s alkoholem počkali, až bezpečně zakotví v kempu," řekl Vladimír Darebník z Unie výrobců a dovozců lihovin.

Odborníci popisují stav pod vlivem alkoholu jako podceňování svých sil, přemíru sebevědomí, ztrátu respektu... Jenže vodní živel se neptá, kolik jste si zrovna dali panáků. Pokud se tzv. uděláte na jezu, tělo pod vlivem je nezpevněné a odevzdané. Nedokáže se tak dobře bránit a riskujete své zdraví, ba dokonce život.

Vyhněte se plovoucím alkoholovým barů, které jsou při sjíždění řeky k dispozici. Dovedete si snad představit, že byste na dálnici při jízdě autem zastavili na drive-inu a do okna by vám byl podán alkohol? Je to ale to samé.

Policejní kontroly 

"Pití alkoholu na vodě není v pořádku a může vést k tragickým následkům, o čemž svědčí některé události z minulosti. Proto o tom hovoříme nahlas a netajíme to, že chystáme preventivní kontroly. A o prázdninách jdeme cíleně tam, kde víme, že problémy jsou a kde hrozí největší rizika," podotkl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Na kontrolách se podílí téměř tři stovky policistů, kteří stihli už na začátku prázdnin zkontrolovat šest stovek plavidel, více než pět stovek lidí a téměř stovku přístavišť. Společně s pracovníky Státní plavební správy se policisté zaměřili nejen na samotné vodáky a jejich lodě či třeba šlapadla, ale také na rybáře, plavce i půjčovny lodí.

Při těchto kontrolách zjistili podle Petra Habenichta z tiskového odboru Policejního prezidia celkem osmdesát závad, navíc u osmi lidí na lodích také alkohol.

Klíčová slova: