Monika Babišová si po svatbě moc nepolepší. Co jí teď patří a na co může zapomenout?

Tak se Andrej Babiš vyhýbal sociálním sítím až si tam sám dal na 140 fotek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tak trochu obří veselka, tak trochu velký majetek a tak trochu předvolební kampaň. Andrej Babiš si prostě datum své svatby uměl naplánovat a ukázat se, když to bylo nejvíc potřeba. Jestli voličům imponuje jeho bohatství či je naopak znechutilo, se dozvíme až později. Kdo ale znechucený vdavkami být nemusí, je Monika Babišová, která na svatbu čekala přes dvacet let. Majetek pro ni samozřejmě není důležitý, ale i tak. O kolik si polepšila?  

Královská svatba jako z pohádky. Ano, tak vypadal den "D" Andreje a Moniky Babišových. On se pochlubil pohlednou ženou v šatech od izraelské návrhářky, ona zas svým bujným dekoltem, který v jednu chvíli neudržely právě ony luxusní šaty. Švadlena byla ale po ruce a trapas rychle zažehnala. 

Na svatbu dorazily dvě stovky vybraných hostů. Na večírku dokonce jeden z nich i zazpíval - rodinný přítel Michal David.

Monika Babišová už několik let před svatbou používala manželovo příjmení, za což si ji hodně lidí dobíralo. Snad aby ji vzali dřív u kadeřníka a nemusela čekat moc dlouho v čekárně u doktora. A nebo prostě jen z lásky a z nedočkavosti. Ať tak či tak, dočkala se. Andrej si ji vzal po 23 letech společného žití. 

Nejbohatší žena z Moniky nebude

Monika Babišová se údajně dostane jen k majetku, který Babiš nepřevedl do svěřenského fondu. Do klína jí tak spadne ochranná známka hnutí ANO nebo například dům v Průhonicích, kde manželé žijí a vychovávají dvě děti.

Oficiálními dědici loga hnutí ANO jsou totiž jeho děti a nově také manželka Monika.

Žádná předmanželská smlouva se nekonala. Aby se Babiš alespoň trochu vyhnul střetu zájmů, převedl své firmy do svěřenského fondu. Ten mu umožnil třeba to, aby se vyhnul nutnosti upravovat své případné majetkové vyrovnání s manželkou předmanželskou smlouvou. V tu chvíli totiž záleží na statutu svěřenského fondu, ten určuje, jestli Monika něco dostane, či nikoliv.

Dohody, které byly sepsané předtím, než do něj Andrej Babiš majetek vložil, určují, že právě on bude tím, kdo ho posléze získá. 

Sňatek přinesl Monice Babišové posun z druhé dědické skupiny do první. Dědictví, které je jisté, je jen to, které Babiš do fondu nepřevedl. To znamená byt nedaleko ruského velvyslanectví v Praze a velký dům ve středočeských Průhonicích, kde žijí společně s rodinou.

Vlastnictví Andreje Babiše

Asi nejziskovější firmou holdingu je továrna na výrobu čpavku a močoviny SKW Stickstoffwerke Piesteritz působící v Německu. Ta za loňský rok vydělala skoro miliardu korun. Na dani z příjmu zaplatil Agrofert loni 1,505 miliardy, zatímco na provozních dotacích a zelených bonusech loni získal 1,533 miliardy korun. Babiš má celkově pod kontrolou více než dvě stovky firem především v Česku a na Slovensku. Podle výroční zprávy za rok 2016 vykázal čistý zisk ve výši 7,8 miliardy korun. Celkové tržby dosáhly 155,7 miliardy korun.

Je také vlastníkem bytu v Praze v Dejvicích, domu v Průhonicích s pozemkem přes tři tisíce metrů čtverečních. Babišovi patří také skoro 30 hektarů polí na Teplicku. Většinu z nich skoupil v roce 2010 až 2012 od státního Pozemkového fondu. Jako právní zástupce jej tehdy zastupoval Martin Herodes, bratr jeho manželky Moniky. Holding Agrofert vložil Babiš do svěřenského fondu.

Klíčová slova: