Cuketová sezona: Která se hodí do jakého receptu?

Sklízejte je, když měří asi 15 až 20 centimentrů. Čím menší, tím křehčí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cukety rostou jako houby po dešti. Kdo má zahrádku a vsadil na tuto zdravou zeleninu, rozhodně letos neprohloupil. Jenže co s tolika cuketami? Záleží i na tom, jaký typ máte. Objevte jejich kouzlo a neomezené možnosti využití!

Těžko hledat českou zahrádku, na které by nerostla alespoň jedna rostlina cukety. Není divu, jde o výbornou zeleninu, která má široké využití. Co všechno nám zelené a žluté žíhané plody nabízejí?

Co najdete v jedné cuketě? 

Plody jsou složeny z 90 procent z vody, takže si nezadají ani s okurkami. Právě díky vodě je jejich energetická hodnota velmi nízká, a proto jde o perfektní dietní pokrm. Dužina plodů je navíc bohatá na vlákninu a minerální látky. Možná vás to překvapí, ale v každé najdete i vitamín C a B. Stejně jako okurky jsou i tyto plody skvělým zdrojem draslíku, který naše tělo zbavuje přebytečné vody a minimalizuje negativní vliv soli, které v potravě přijímáme příliš. Toto hvězdné složení dělá z cuket idální dobrotu pro obézní, ale i nemocné. Prospívá všem diabetikům, lidem léčícím se s nemocí jater a žlučníku. Zmírňuje i projevy dny a revmatu. 

Nejlepší druhy: Vsadíte na klasiku, nebo zkusíte netradiční kulatou cuketu?

Nejznámější jsou bezesporu zelené podlouhlé, pro neobvyklou barevnost a lepší odolnost se často setkáváme i se žlutými cuketami. Zajímavou možností jsou i bílé Bětky nebo temně zelené Black Beaty. Kdo má rád oranžovou barvu a velmi jemnou chuť, vsadí na typ Goldena. Něco mezi Bětkou a Black Beaty jsou Tapíry, kteří mají rebelské zelenobílé pruhy. 

Možná, že jste si mysleli, že všechny jsou zákonitě podlouhlé, ale není to tak. Pokud sáhnete po moderní novince Tonda di Piacenza, budete si užívat kulatých plodů, které se perfektně hodí na grilování a pečení. 

Co s cuketou v kuchyni? 

Dají se v kuchyni připravit na mnoho způsobů: dušené, zapékané, grilované, obalované, připravit z nich můžete i buchtu. Zajímavé je, že rozhodně nemusí jít jenom o slané recepty. Samy o sobě totiž slané rozhodně nejsou. Tak proč trochu nepopustit uzdu fantazii? Vždyť dobrý lehký oběd z nich může chutnat pokaždé úplně jinak. 

Zlaté pravidlo říká, že nejchutnější výsledek získáme, když utrhneme velikost mezi patnácti až dvaceti centimetry. Jsou křehké, velmi šťavnaté a semínka nejsou tuhá. V této fázi je klidně můžete použít i syrové do salátů. Dobrou volbou je i špagetová úprava. Speciální strojek vám rozkrájí plod na tvar identický s klasickými uvařenými špagetami. Jsou skvělé s rajčatovým pestem a hlavně neosahují žádný lepek!

Pokud se vám stane, že nějakou zapomenete na rostlině nebo se vám nenápadně schová pod listem a vy na ni přijdete až o týden později, když se její velikost stává strašidelnou, nepanikařte! Nebude sice vhodná na zpracování za syrova, ale přesto si na ní můžete moc pochutnat.

Nejlepší je takovou přerostlou potvoru nastrouhat. Klidně pak můžete postupovat jako u klasického bramboráku, přidat mouku, vajíčka, koření a osmažit. Ani v kombinaci s brambory není vůbec od věci. Jestli v teple nemáte právě chuť na něco na oleji, vsaďte na buchtu. Do klasického perníkového těsta přidejte nastrouhané cukety. Celá buchta získá na vláčnosti a když ji promažete malinovou marmeládou, bude to ten nejlepší dezert. 

Grilované cukety se vyplatí připravit několik hodin dopředu. Nejdříve je nasolte a nechte odstát, proláchněte a slijte veškerou vodu, která se z nich díky soli vypotila. Pak je nakořeňte směsí koření, kterou máte rádi, a nechte odpočinout v ledničce asi hodinu a půl. Ideálni je připravit si takto asi centimetrové plátky, protože velké se nepropečou úplně a tenčí se zase rychle spálí. 

Absolutní špičkou, kterou můžete z cukety připravit, je ratatouille. Kupte si k němu dobré polosladné bílé víno a uvidíte, že francouzská kuchyně není jen samá složitost a drahota. Jak na to?

Recept na ratatouille

Potřebujete:  1 větší lilek, 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené), 2 zralá rajčata, 2 velké červené papriky, 1 plechovku loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, svazeček čerstvého rozmarýnu, snítku čerstvého tymiánu, 2 cibule (nejlepe nové – jsou sladší), čerstvě mletý pepř, sůl

Postup: Všechno nakrájejte na kostičky a česnek na jemné plátky. Ve středním hrnci rozpalte olivový olej a na něm dozlatova opečte lilek a pak přidejte papriky, rajčata a cibuli. Nakonec i česnek a cuketu. Vše zalijte rajčaty z plechovky i se šťávou. Okořeňte a nechte půl hodiny dusit. Šťáva se odpaří a chutě promíchají. Nakonec přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje i zbylý rozdrcený stroužek česneku. Ozdobte lístky tymiánu a nasekaným rozmarýnem. Stáhněte z ohně a podávejte s křupavou bagetou.