Od křupání kloubů k problému: Jak se vyhnout bolesti?

Uvnitř kloubního pouzdra je synoviální tekutina, která snižuje tření při pohybu v kloubu a umožňuje transport živin k chrupavčitým strukturám uvnitř
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Trpíte už při rychlejší chůzi a běhat ani nezkoušíte? Absence výtahu je pro vás noční můrou, zejména při cestě dolů ze schodů? Bolesti kolen jsou stále častější i v mladším věku. Co je za křupáním a bolestí?

Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem v lidském těle a jak už to se složitými věcmi bývá, může se toho pokazit spousta. Přesto většina lidí žije v domnění, že dokud koleno není opuchlé, bude nejlepší bolesti a potíže léčit pohybem.

Snaha koleno rozhýbat je však často cestou do pekel a vede k rapidnímu zhoršení příznaků. Většina nemocí kolena začíná právě v nenateklé fázi. Může se stát, že v kolenu máte i zánět. Jaké problémy jsou s našimi koleny nejběžnější?

Artroskopie je jednoduchý operační zákrok. Je to vyšetřovací a léčebná metoda, díky níž si může lékař kloub přímo prohlédnout a pomocí endoskopického nástroje v něm provést chirurgický zákrok.

 

Je jedno, jestli vás kolena bolí po úraze, nebo jde o něco, co se najednou objevilo. Nejzdravější pro tyto velké klouby, díky kterým můžeme chodit, bude vzít je na výlet k lékaři. První na řadě je pochopitelně praktický lékař, který vás může poslat na další vyšetření.

Rozhodně není na místě návštěvu odkládat, protože bolest kolen zpravidla nepřejde sama od sebe. Pomoci vám přitom může i taková maličkost, jako je návštěva ortopeda a speciální cvičení. Tak proč se zbytečně trápit?

  • Praskání a loupání v kolenu. Často nás vyděsí více, než je nutné. Přesto, že zvuky mohou být nepříjemné, přitom nemusí signalizovat problém. Objevují se nejčastěji při ohnutí kolena, a to u drtivé většiny lidí. Zpozornět je nutné hlavně v případech, kdy se křupání pojí s bolestí, pak by mohlo jít o natrženou šlachu, kterou je rozhodně potřeba okamžitě řešit.
  • Skřípání a vrzání - je to artritida? Hodně nepříjemný je zvuk skřípání a vrzání v kloubu. Velmi intezivně si tohoto jevu všimnete, když na koleno přiložíte dlaň. Nejčastěji jde o to, že máme na nějakém místě opotřebenou chrupavku. Je to docela nemilá představa, ale kosti vržou a skřípou o sebe. Pokud vám ještě není padesát, nemusíte se nejspíše obávat artritidy, která se s vrzáním pojí, ovšem prohlídkou nikdy nic nezkazíte. Vhodné bude také zařadit do jídelníčku chrupavky.
  • Zaseknuté koleno. Někdy se hovoří také o uzamknutém kolenu. Potíž je v tom, že se koleno dostane do nějaké pozice, ale už se nemůže dostat zpět. Například z natažení do ohybu, nebo obráceně. Nejčastěji je malér v tom, že malá chrupavka se vklíní do kolenního kloubu na špatném místě. V těchto případech je hloupost koleno silou rovnat, nechte se raději zavést k lékaři. Možnosti jsou dvě, buď jde jen o bolest a je nutná neinvazivní léčba, nebo bude potřeba místo otevřít a odstranit mechanickou překážku.
  • Akutní úraz. Vyhozené koleno patří k těm nejbolestivějším úrazům vůbec. Náš kolenní kloub je držen vazy, které jsou napojeny na stehenní a holenní kost. Jenže vazy se dají například silným nárazem natáhnout nebo v tom horším případě přetrhnout. Když kloub nic nedrží, tak se uvolní. Kloub najednou nesedí tam, kde má, ale posune se na stranu. Léčba vazů je běh na dlouhou trať a bez doktorů a rehabilitací se rozhodně neobejdete.
  • Oteklé koleno je další možností, která vás může potkat při úrazu. Také v tomto případě máte dvě velmi nemilé možnosti. Oteklo do hodiny po zranění? Pak jde s největší pravděpodobností o zranění vazů nebo o frakturu holenní kosti. Stalo se to delší dobu potom? Nejspíše jste si poranili meniskus nebo je příčinou výron.
  • Otok bez úrazu je také možný. Na vině jsou často zánětlivé procesy. Nesnažte se to rozběhat, raději volte léčivé obklady a nadopujte se vitamíny.

​​Co udělá vašim kolenům dobře?

Pokud nejste aktivním sportovcem v kontaktním sportu, máte jednoznačně výhodu, protože tolik neriskujete úrazy, které jsou velmi častou příčinou bolesti. Kdybyste však chtěli udělat kloubům opravdu dobře, ideálním sportem je jednoznačně plavání, které má na kolena vyloženě léčivý vliv.

Plavání totiž posiluje svaly v okolí kolen a všechna tíha pak nepadá automaticky čistě na kloub. Pokud vás kolena bolí hlavně po velké zátěži, uřčitě si dopřejte jemnou masáž hřejivou nebo chladivou mastí. Oboje má příznivý vliv. Jestliže jste zvyklí křížit nohy při sedu, s bolestí kolenou vás tento zvyk dost možná přejde. Stejně tak vás donutí vyměnit vysoké podpatky za ty nízké. 

 

Klíčová slova: