Řepa: Červená kráska léčí rakovinu

Hemochromatóza a Wilsonova choroba, tyto dvě nemoci jsou spojeny s nadměrným ukládáním železa, respektive mědi v našem těle, což je pochopitelně nežádoucí, protože to může velmi závažné zdravotní následky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Extrémně zdravá a zároveň často nesnášená potravina. Dejte šanci červené řepě, ať už v rámci detoxu, nebo prevence rakoviny. Rozhodně se však vyplatí vědět, jaké má její konzumace vedlejší účinky. Mohou vás totiž pořádně vylekat!

Někteří lidé mají rádi řepu především z pohádky O veliké řepě. V realitě se jí vyhýbají, protože jim zkazili představu o její chuti ve školní jídelně. Stejný problém ostatně postihl mnoho jiných potravin. Červená zelenina přitom v našich podmínkách roste jako divá, dobře se skladuje a hlavně je velmi zdravá. Zkrátka jde o jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který můžete jíst.

Co obsahuje?

V řepě najdeme vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. Právě rubidium, které udává červenou barvu, je spojováno s prevencí a léčbou rakovinného bujení.

Zároveň funguje i při rekonvalescenci po chemoterapii nebo ozařování. Všechny vitamíny přitom přímo volají k využití této zeleniny k detoxu celého organismu. Při něm mnoho zdraví chtivých sahá především po čerstvé řepné šťávě. Ta ostatně působí i na karcinom tlustého střeva a jater.

S čím vám pomůže? 

Na co se ještě hodí? Bojuje s tvorbou lupů, ale také pomáhá s léčbou encefalitidy a lymskou boreliozou. Zlepšuje činnost jater, ledvin, žlučníku a žaludku. Důležité je, že celkově zvyšuje imunitu. Pozitivně působí na nervy a reguluje hladinu cukru v krvi.

Skoro všechny léčivé účinky, které řepa má, se pojí s tím, že dokáže neutralizovat škodliviny jako olovo, hliník, cholesterol či radioaktivní látky. Tohle všechno dostane pryč z vašeho těla, což se rozhodně vyplatí.

Pomáhá také činnosti mozku a bojuje proti skleróze a demenci. Radostně zaplesá při konzumaci také vaše srdce a kardiovaskulární systém. Sníží se váš krevní tlak, zpevní stěny kapilár a rozšíří se věnčité tepny. Mimo jiné se vám bude tvořit i více červených krvinek, které budou také okysličené. 

Pravidelná konzumace pomáhá s projevy stárnutí, protože pohlcuje volné radikály, které jsou zodpovědné za naše vrásky. Vysoký obsah v červené řepě nacházející se rozpustné vlákniny tak zabraňuje průjmům, respektive zácpám a zlepšuje celkovou kvalitu stolice, voda se vám v těle zároveň nebude zadržovat nadmíru dlouho. Díky kyselině listové, vitamínu C a hlavně oxidu křemičitému podporuje vstřebávání vápníku do kostí a tvorbu chrupavek, případně zvyšování hustoty kostí. Pokud jste pravidelným konzumentem, pád nebude automaticky znamenat zlomeninu. 

Řepa při vaření ztrácí obsah užitečných látek. Z tohoto důvodu je lepší jíst syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu.

Co vás může vyděsit?

Při konzumaci velkého množství, u některých lidí ale i při konzumaci malého množství může dojít k jednomu jevu. Řepa zabarví moč červenou barvou. Nejde přitom o nic špatného, nemusíte se vůbec děsit. Důvody mohou být dva. Prvním je to, že máme nedostatek železa v těle. Druhým to, že můžete mít  problémy se vstřebáváním železa z potravy, což souvisí s chudokrevností. Řepa pak může být indikátorem tohoto stavu. Na každý pád je dobré upozornit děti na to, že mohou po řepě očekávat tuto reakci. Bez varování mohou snadno přijít velké obavy. 

Nejlepší recept s řepou:

Nenechte si zkazit chuť a připravte si tuto zeleninu nejlépe, jak to jde. Jeden skvělý pečený recept a jeden na nejzdravější salát na světě: 

  • Pečená řepa s medem a ořechy

Potřebujete: 1 ks větší červené řepy nebo dvě menší, 1 hrst vlašských ořechů, 10 lžic tekutého medu, olivový olej, pepř, sůl

Postup: Červenou řepu očistíme a uvaříme vcelku v mírně osolené vodě doměkka (stačí cca 10-15 minut), pak ji nakrájíme na opravdu tenké plátky. Plátky řepy vyskládáme do jedné vrstvy do zapékací mísy nebo na plech, osolíme a okořeníme pepřem, hojně posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme medem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut, po upečení ještě horký pokrm pokapeme olivovým olejem.

  • Čerstvý salát z řepy

Potřebujete: 400 g červené řepy, 50 g vlašských ořechů, 150 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup: Salát z červené řepy s ořechy je chutnější, pokud je červená řepa nakrájena na větší kousky a ne nastrouhána na jemno. Proto je lepší ji před dalším zpracováním neostrouhanou uvařit ve slané vodě, aby trochu změkla. Po jejím vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky. Následně přidáme na kousky polámané vlašské ořechy, zakysanou smetanu a rozlisovaný česnek. Podle vlastní chuti přidáme sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a dáme vychladit do lednice.