Jenštejn si udržel původní tvar ze 14. století. Důvodů k návštěvě ale máte mnohem více

Vítejte. Co vás v Jenštejně čeká?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Rádi jezdíte na výlety a dochází vám inspirace? Zkuste Jenštejn. Třeba právě tam najdete to, co hledáte. Obec leží jen pár kilometrů od Prahy a je tak ideální cílovou destinací nejen pro cyklisty, ale i pěší. A navíc to tu neustále žije kulturou všeho druhu.

Než něco napíšeme a někam vám pozveme, rádi se přesvědčíme na vlastní oči, jestli to opravdu stojí za to. A tak jsme se do Jenštejna vypravili. Z centra hlavního města je to nějakých šestnáct kilometrů a do obce se pohodlně dostanete jak na kole, tak samozřejmě i autem. Existuje však i třetí varianta, kterou jsme zvolili my. Autobus a pak pěkně po svých. Nakonec, jak jinak si naplno užít místní krásy?

Obec se nachází asi 16 kilometrů severovýchodně od centra Prahy a zhruba 7 kilometrů jihozápadně od města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Místní ji dělí na dvě části - Starý a Nový Jenštejn.

Původní tvar potěší nejen odborníky

Milovníci originalit zajásají okamžitě, jakmile se do Jenštejna dostanou. Obec má totiž zajímavé urbanistické uspořádání. Jde o takzvanou "Jenštejnskou okrouhlici", kdy jsou jednotlivé usedlosti paprskovitě rozprostřené kolem návsi, která se tak prakticky neliší od té ze 14. století, kdy obec vznikla. Místní jsou tak na zmíněné uspořádání právem hrdi. I když vznikají nové budovy, struktura zůstává stále stejná.

Nutno říct, že obec roste prakticky neustále. "V Novém Jenštejnu se budují další novostavby a chystá se zateplení obecního úřadu,“ zmínil místní starosta Norbert Hlaváček. Tím nejdůležitějším faktorem je zde však kultura. Konají se tu větší i menší akce, na které se obyvatelé vždycky těší. "Jednou z největších událostí je Jenštejn fest, který letos v červnu přivítal již 2. úspěšný ročník plný rockových revivalových kapel," vyzdvihl starosta.

Široké kulturní vyžití

To ale není zdaleka všechno. Úspěšnou sportovní tradici už má také například Jenštejnská pětka. Na čtvrtém ročníku se letos předvedlo v plné síle více než 220 běžců. Závod je určen například i pro rodiny s kočárky nebo nejmladší sportovce či páníčky se psy, zřejmě i proto se stal v okolí tolik oblíbený. Neméně zajímavou akcičkou je také Summer party, kam se sjíždějí návštěvníci i z okolních měst a obcí. Tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho.

Tradiční setkání při vítání novorozenců už bohužel není běžné, zde se však tradice dodržují. 5. listopadu tak proběhlo vítání občánků, tentokrát s převahou narozených chlapců. Těch se v obci narodilo 22.

Do konce roku se samozřejmě ještě chystají akce spojené s Vánocemi. Pokud se nechcete mačkat na Staromáku a stejně z rozsvícení stromečku nic nevidět, vyrazte raději do Jenštejna. První adventní neděli zde můžete nejen potěšit oko pohledem na krásný strom, ale také si dát svařák nebo něco dobrého na zub.

Máte jistotu, že do vás nebude nikdo vrážet a nenarazíte tu ani na kapsáře. Zkrátka užijete si neopakovatelnou předvánoční atmosféru tak trochu jinak. Nebo je to naopak? Vlastně se vrátíte k tradicím, o kterých Vánoce opravdu jsou? To už je na vás. Ještě předtím se můžete 17. listopadu zapojit do lampionového průvodu s překvapením.

Jak to bude s hradem?

Venku už se sice naplno přihlásila zima o svou vládu, to však neznamená, že je nutné si nechat ujít historické skvosty, které Jenštějn nabízí. Dominantou je hrad založený ve 14. století (ano, zároveň s ním vznikla i samotná obec) arcibiskupem Janem z Jenštejna. Momentálně je sice hrad schován pod dřevěným lešením, i to je ale samo o sobě zajímavé. Unikátní je totiž díky své štenýřové konstrukci, na kterou se použily peníze z dotace ministerstva kultury.

Rekonstrukce probíhají už tři roky, nyní je na pořadu dne debata s památkáři o tom, co bude s hradní korunou. "Snažíme se prosadit zastřešení památky. Neustále tam zatéká, takže ani není možné vystavovat exponáty kvůli možnému poškození. Památkáři jsou však v tomto ohledu velmi konzervativní, takže diskuse asi potrvají ještě dlouho," uvědomuje si starosta Hlaváček.