Meteorologové tomu říkají listopadová zima: Proč první sníh překvapí a znamená i kalamitu?

V nejvyšších polohách Středočeského kraje už leží sníh. Zdá se vám to brzy: Tak se podívejte, kdy nás dokonce sněhová kalamita zaskočila ještě dříve
Zobrazit fotogalerii (12)
 

První sníh. Ten letošní už máme za sebou, a to doslova. Někde totiž roztál hned v neděli, kdy začal padat, jinde se neobjevil vůbec a někde je už zima jak z Ladových obrázků. Když pomineme pohraniční hory, kde se sníh drží, jsou místa ve Středočeském kraji, kde je bílo. Například v nejvyšších polohách Příbramska.

Už v neděli, kdy k nám dorazil chladný vzduch, se tvořila sněhová pokrývka nad 600 metrů nad mořem. Nejvíce sněhu je na stanici Luční bouda (46 cm) a Labská bouda (35 cm) v Krkonoších.

První sníh někdy přijde už v říjnu

S prvním sněhem nadcházející zimy vždy naskočí otázka: a jak to bylo loni? Kdy napadl vůbec první sníh? Podobně tak řešíme období Vánoc a marně tápeme v paměti, zda ty předchozí byly Ladovské nebo na blátě.

Jaká bude zima? Každým rokem se vyrojí řada zaručených zpráv, jaká bude ta nadcházející zima.
Podle některých odborníků nás čeká vcelku normální zima s průměrným zasněžením. Britští meteorologové prý přišli s tvrzením, že letošní zima bude tak krutá, jakou jsme ještě nezažili.

Vraťme se ale k prvnímu sněhu této zimy. První sníh se objevil uplynulou neděli 12. listopadu. Svatý Martin byl sice den předtím, přesto si ovlivněni zprávami o globálním oteplení a hlavně naší pamětí myslíme, že je přeci jen brzy. Ale to se pleteme.

Náhlé vpády zimy nejsou neobvyklé

Když zalovíme v archivech meteorologů a ve fotografiích z roku 2009, překvapí nás první sníh toho roku. Už od 14. do 16. října přecházela přes naše území studená fronta, která přinesla vydatné sněžení a vichřici.

Těžký sníh spolu s větrem lámal stromy a hasiči tenkrát měli na kontě kvůli počasí přes 1 500 výjezdů. A co bylo nezvyklé na tomto prvním sněžení? Na stromech bylo ještě zelené listí a to zapadalo sněhem.

Mokrý sníh zastavil dopravu

Ještě více nás potrápil náhlý vpád zimy v roce 2012. Bylo to 27. října a napadlo spousta mokrého sněhu. Padal i ve středních polohách a v nížinách. Nový sníh byl na mnoha místech rozbředlý a způsobil řadu problémů, zejména v dopravě. Na několik hodin byl zastaven provoz na dálnici D8, kvůli spadaným stromům nejezdily místy ani vlaky.

Jedná se o náhlý vpád studeného počasí, po kterém obvykle přichází oteplení. Podle meteorologů to není nic neobvyklého. Pro naše proměnlivé podnebí střední Evropy to je celkem typické. A bylo tomu tak i v historii.

Klíčová slova: