Milujete svoji kočku? Základem je správná strava, často ale děláme chyby

 

Kočky mají oproti psům mlsnější jazýček a nesní jen tak ledacos. Při jejich krmení je důležité dodržovat určitá pravidla a dávat odpovídající stravu. Často se ale na našich kočičích miláčcích při krmení dopouštíme nevědomých chyb, které mají za následek nejen zdravotní, ale i výchovné problémy. Čtěte dále, dozvíte se, jaké největší chyby děláme.

Kočka má na jazyku pouze pět stovek chuťových pohárků. Například člověk disponuje rovnou devíti tisícovkami. Pro kočku je tedy mnohem více než chuť důležitá teplota a konzistence. Když si všimnete, že vaše kočká jí málo, zkuste potravu ohřát, než začnete řešit jiný druh stravy. Doporučuje se předkládat potravu o teplotě 38 °C, což je teplota čerstvě zakousnuté myši.

Nepodstrojujte mladým kočkám

Zatímco psi stravu rozdělují především na chutnou, neutrální a nepříjemnou, tak kočky jsou mlsnější. Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité již od kočičího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je nutit si zvykat na granule bez zbytečných pamlsků.

Kde se vzal mýtus o rybách?
Zažívací ústrojí koček je jiné než například psů. Jejich hlavní stravou vždy byli ptáci, ještěrky, drobní hlodavci apod. Ryby se jim začaly předkládat až za 2. světové války, kdy nebylo maso. Britové kočky milují, proto se tato iluze brzy rozšířila do celého světa.

"Může se to zdát na první pohled kruté, ale kočka se tak naučí v dospělosti neloudit a nebude v jídle tolik vybíravá. Vzpomínám si na kočku souseda, která byla od mládí tak chuťově rozmazlená, že nechtěla jíst ani den starou šunku," říká odborník na výživu psů a koček pan Martin Pučálka.

Kočka vegetarián = nemocná kočka

Často se vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí mazlíčky. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může tolerovat, ale kočky jsou masožravé šelmy, které maso potřebují pro své zdraví.

Získávají z něj potřebné živiny, jako je například taurin nebo kyselina arachidonová. Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky vegetariánky mohou mít často problémy s růstem či špatným zrakem. A mějte na paměti: pes nebo kočka by si život bez masa nikdy nevybrali.

Krmit pouze jednou denně

"Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci. Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech," radí Martin Pučálka.

Kočka je schopná ke své misce přijít klidně i dvacetkrát během celého dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout. Většinou ji neuvidíte, jak hltá a nekouká nalevo ani napravo tak, jak jsme často svědky u psů. Dá se říct, že jídlo je u kočky velmi pečlivě plánováno a rozvrženo tak, aby ani kousek energie nepřišel nazmar.

Podávat psí krmivo?

Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou, kvůli praktičnosti a snaze ušetřit dávají kočkám psí granule či konzervu. Psi ale ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 % více bílkovin než v krmivu pro psa a to je již velký rozdíl.

Pokud byste tedy stravu opravdu nerozlišovali delší dobu, kočka by mohla začít strádat. Její tělo je zkrátka uzpůsobeno jinak než tělo psa, vykonává jiné činnosti, a proto také potřebuje odlišnou stravu. Nejste-li si jisti, jak svoji kočku krmit, určitě se nebojte poradit s odborníky.

Klíčová slova: