Doktorka Tomanová: Senioři by měli žít aktivně, tabu není ani lyžování

Nemusí se to přehánět, jóga je určitě super volbou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Aktivní přistup k životu je velmi důležitým faktorem při udržování se v dobré fyzické i duševní kondici. Platí to zejména pro starší lidi. Není nic horšího než sedět doma a pozorovat příznaky dalších, většinou neexistujících nemocí. Primářka Rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela Tomanová rozhodně doporučuje sport i v pozdějším věku. Ovšem s mírou.

Volba pohybové aktivity vždy vychází z individuálního předchozího přístupu k pohybu. Člověk, který byl zvyklý pouze sedět a dívat se na televizi, nemůže vzít z ničeho nic lyže a jít celý den sjíždět sjezdovku. Proto i doporučení pohybové aktivity tomuto musí odpovídat.

Vitálním osobám, které jsou na fyzickou námahu zvyklé, lze doporučit především běžecké lyžování. Vhodné mohou být i procházky v přírodě. Vždy záleží, jak se při pohybu cítí a zda nemají nějaké obtíže, které by je limitovaly. "V tomto případě je poté lepší zvolnit a zvolit takovou aktivitu, u které se vyskytovat nebudou. Pro ty, kteří radši v zimě zůstávají doma v teple, je zde možnost cvičení s metodou Infinity, kterou je možné provádět i v křesle v pohodlí domova," vysvětluje doktorka Michaela Tomanová.

Aktivní pohyb seniorů není žádný mýtus. Opravdu není problém sportovat i v pokročilém věku. Ale pokud jste nebyli aktivní sportovci dříve, je určitě dobré se poradit s odborníky, jak a s čím je vhodné začít.

Co třeba lyžování?

Podle doktorky Tomanové žádný problém. "Lyžování je také vhodné i pro lidi nad šedesát let s dobrou kondicí, samozřejmě přizpůsobené jejich možnostem. Doby, kdy sjížděli šusem Černou sjezdovku, jsou asi nenávratně pryč, to však neznamená, že si lyže nelze stále nasadit a vyrazit. Pokud se budeme bavit obecně, určitě vhodnější je lyžování běžecké, založené na klouzavém pohybu, kde si intenzitu volíme sami, než sjezdové, kde zatížení na náš pohybový aparát je dané sklonem sjezdovky, kvalitou sněhu a dalšími parametry, které nelze plně kontrolovat."

Právě tato nemožnost ovládat může vést k tomu, že se dostaneme do příliš náročné situace, kterou již nezvládneme, a to poté může vést ke zraněním. Ta u seniorů bývají větší problém. Protože kosti se snadněji lámou a hůře hojí. Takže ano, lze lyžovat, ale přiměřeně svým možnostem.

Zásady, které se musí dodržovat

Asi nejzákladnější zásadou, kterou je nutné dodržovat, je právě zůstat aktivní. Podoba této aktivity je poté hodně dle preferencí a možností každého z nás. Jestli někdo rád jezdí na kole, sportuje, nebo okopává záhonky na zahradě, není tak podstatné. Hlavní je, aby nějakou činnost vykonával a cítil se při ní příjemně, bez větších potíží a také potřebný.

"Pokud nám tedy tělo nedovolí např. běhat, zkusme jít pouze na procházku. Intenzita všech pohybových činnosti záleží na našem fyzickém stavu, který musíme respektovat. Není vhodné se výrazně snažit překonávat naše krajinní hranice. Vhodné jsou aktivity, které člověka příjemně unaví, udržují jej v dobré kondici a podporují jeho zdraví," doplnila Tomanová