Během cestování hýbejte nohama. Je to důležité, vyhnete se trombóze

Jak můžete trombóze zabránit během cestování?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je zajímavé sledovat, jaké mají cestovatelé fígle, aby se například během dlouhých letů vyhnuli trombóze. Neinformovanost lidí v tomto ohledu je doslova šokující. Často s ní bojují formou alkoholu nebo dlouhým spánkem. Existuje ale daleko snadnější způsob, a to jen občas protáhnout nohy.

Souvislost mezi dlouhým cestováním a trombózou je známá více jak padesát let. Někdy se můžeme setkat také s tzv. "syndromem ekonomické třídy", který vznikl koncem 70. let a vyjadřuje tak trochu fakt, že hlavním rizikovým faktorem je dlouhé sezení v nepohodlné a stísněné poloze při cestování v levnější části letadla, kde není tolik prostoru pro nohy. To však neznamená, že není možné trombózu dostat i v business třídě, v autobuse nebo v autě.

Cvičte, procházejte se, hlavně jen neseďte

Ta je navíc spojena s opuchnutím nohou, a to hlavně okolo kotníků; také je zde riziko krevních sraženin. Je to běžné hlavně na místech, kde je nedostatek prostoru před sedadly na pohyb nohou. Doporučuje se během každé hodiny napínání a uvolňování lýtkových svalů, mačkání prstů na nohách a kroužení chodidly.

Ideálně jednou během hodiny je také rozumné vstát a projít se. Lidé náchylní na trombózu by měli u odbavovacího pultu společnosti žádat místo, které je blízko uličce. Dobrou alternativou jsou také sedadla u nouzového východu.

Cvičení by se měly věnovat především těhotné ženy, cestující ve věku nad 50 let, lidé s poruchou srážlivosti krve, s nadváhou, cukrovkou a také trochu překvapivě i ženy, které užívají antikoncepci. Zvýšené riziko trombózy mají také kuřáci a pacienti po operacích v oblasti pánve a dolních končetin.

Cvičení už je i součástí videí

Bezpečnostní videa nejslavnějších leteckých společností, jako je například Emirates nebo Quatar airlines, promítají po bezpečnostních videích pro cestující také cvičení na nohy. Důležité je v kabině letadla - je tu velmi suchý vzduch a jiný tlak jak na zemi - pít dostatek tekutin. To je samozřejmě někdy těžké, protože cestující jsou dost závislí na tom, kdy jim tekutiny přinese letuška.

Je ale také možné vyžádat si pohárek vody na to, abyste zapili léky. Rozumné je bezesporu vyhýbat se alkoholickým nápojům a také kávě.

Někteří pacienti se závažnými problémy potřebují dokonce před odletem injekci nízkomolekulárního heparinu. Ten může předepsat pouze specialita. Pacient si speciálně upravenou jednorázovou injekci aplikuje sám do kožní řasy dvě hodiny před odletem. Druhou potom ve stejném čase před cestou zpět.

Co to vlastně trombóza je?

Jedná se o vytvoření krevní sraženiny uvnitř žíly (žilová trombóza) nebo tempy (tepnová trombóza). Podobná sraženina částečně anebo úplně ucpává průtok krve v cévě a pokud se celá nebo její část z ní odtrhne a krevní proud ji unáší do jiné cévy v důležitém orgánu, mohou být následky zničující. Pokud se to stane v cévě, která dodává krev do plic, pak mluvíme o plicní embólii, která může být i smrtelná.

Během žilní trombózy v dolní končetině je varovným signálem bolavé lýtko, nejčastěji jen na jedné noze, také ale nepříjemný tlak, zčervenání a opuch místa. Uzavření samotné tepny provázejí bouřlivější příznaky, velká bolest, končetina ochladne, ale neopuchne. Samotná plicní embólie se projevuje dušností, bolestí na hrudníku a zrychlenou činností srdce. Někteří lidé dokonce vykašlávají i krev.

Kompresní oblečení

Velmi dobrou volbou je obléct si před delší cestou kompresní punčochy nebo podkolenky. Pro člověka, který není v riziku trombózy, stačí i nejnižší kompresní třída. Často se jim také přezdívá  "cestovatelské podpůrné podkolenky". Komprese pak znamená tlak.

Stahovací podkolenka nebo punčocha totiž obejme nohu, vytvoří tlak na rozšířené žíly a zúží tak jejich průřez. Díky tomu se mohou žilové chlopně lépe uzavírat a zvýší se rychlost proudění žilní krve. Noha tak neopuchne.

Klíčová slova: