Jdeme do sebe: Začněte s námi cvičit, do léta shodíme kila i vyrýsujeme svaly

Cvičení základ všeho
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Začít pravidelně cvičit a dostat se před létem do formy je cílem miliónů lidí. Bývá to však i jedno z nejčastěji porušovaných předsevzetí, které si řada z nás dává nejen na Nový rok. V následujících několika dílech se vám budeme snažit pomoci dosáhnout kýženého efektu - zpevněné či zeštíhlení postavy i zvýšení vašeho sebevědomí. Jdete do toho s námi?

Je nad slunce jasné, že nic není jednoduché. Člověk především musí sám chtít a najít si alespoň pár desítek minut denně pro sebe. 

Budeme cvičit doma, v posilovně i v přírodě

Během následujících několika týdnů budeme chodit do fitness centra, cvičit doma i v přírodě. O jednotlivých výhodách, efektivních metodách, si budete moci přečíst v našich dalších pravidelných článcích. Svaly nejlépe naberete v posilovně, kondici naopak v přírodě. Pokud chcete začít cvičit především kvůli své vyšší váze, připraveny budou i nejrůznější kardio cvičení. Každý si jistě najde to své.

Motivaci musí vzejít sama od sebe

Nedostatečná motivace je velice častou překážkou na cestě k cíli. Nejspíš už jste se s tím setkali: První den jste plní energie a odhodlaní dosáhnout svého cíle za každou cenu. Vydrží vám to však třeba jen týden a vaše vůle je poté značně oslabena. Možná skončíte hned anebo při první komplikaci, na kterou narazíte – např. nedostavuje-li se kýžený výsledek vaší snahy. S tím také souvisí právě i to, jaká jsou vaše očekávání.

Běh posiluje téměř vše. I běhu se budeme věnovat v některým z následujících dílů.

Cvičení jako změna životního stylu

Nečekejte, že za týden nebo za měsíc budete mít úžasnou postavu. Začít pravidelně cvičit a změnit svou postavu znamená změnu životního stylu, která prostě není krátkodobou záležitostí. Na druhou stranu, pokud se vám to podaří, bude ta změna dost pravděpodobně trvalá.

Všechno je to jen o vás

Nesnažte se tedy hledat žádné zkratky, jak rychle zhubnout desítky kilo – žádné nejsou. Postavte se tomu a ušetříte si ztracený čas i peníze za různé „zázračné“ výrobky, které jednoduše fyzickou aktivitu a správný jídelníček nahradit nemohou.

Stanovíme si správné cíle

Správně stanovené cíle jsou pilířem úspěchu. K jejich stanovení vám doporučujeme metodu SMART, podle které by cíle měly být konkrétní, měřitelné, dosažitelné, realistické a termínované. To znamená, že si nejdříve stanovíte například to, kolik kilo přesně chcete zhubnout.

Poté, co budete měřit výsledky – například každotýdenním vážením, pomocí BMI či procenta tělesného tuku? Cíle pro vás musí být dosažitelné, což souvisí s nadměrným očekáváním a také realistické. Nakonec je nutné určit si datum, kdy cíle chcete dosáhnout. Ideálním a především motivujícím je pak velmi častá kontrola průběžného dosaženého cíle. Každý gram dole je totiž velkou motivací k další práci.

Správná aplikace jednotlivých cviků je velmi důležitá, zabrání i případným zraněním.

Naučíme se správnou techniku

Každý cvik je potřeba provádět technicky správně, aby byl co nejefektivnější a aby snížil riziko případného zranění. I proto vám vždy k jednotlivému cviku připojíme komentář, jak správně ho technicky cvičit.

Vytvoříme si návyk

Zpočátku je nutné začít pomalu a postupně si ze cvičení udělat návyk. Vaše tělo nebude na cvičení zvyklé, a když to zprvu přeženete, svaly vás budou bolet i několik dní po cvičení. To vás samozřejmě odradí od dalšího pokračování. K vytvoření návyku vám také pomůže, když budete mít tréninkový plán v tištěné podobě a budete si moct každé dokončené cvičení odškrtnout.

A hlavně: Zpříjemníme si každé cvičení!

Cvičení pro vás samozřejmě bude příjemné pouze, když vás bude bavit. Nejlepší však je vybrat jednu z námi nabízených aktivit, která vás bude bavit, a té se věnovat se naplno. Řešením může být zařazení zábavných cviků do tréninkového plánu.

A dáme si malou odměnu

Další možností, jak si cvičení zpříjemnit, je odměňování se po cvičení. Odměna by však neměla být ve formě nezdravého jídla. Alespoň ne takového, které by narušovalo vyváženost vašeho jídelníčku. Například po každém cvičení si dát zdravé ovoce nebo třeba pustit si epizodu svého oblíbeného seriálu na notebooku. Nějakou tu odměnu si jistě každý sám vybere. Takhle cvičení můžete spojit v podstatě s každou svou oblíbenou činností.

Už v příštím díle se podíváme, jak začít cvičit každý den pár minut v klidu domova.