Takové byly první poštovní schránky: Jako symbol státnosti musely strpět i hákové kříže

Na výstavu schránek můžete v těchto dnech do pražského Poštovního muzea
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už před více jak dvěma sty lety se u nás poprvé objevily poštovní schránky – přesněji listovní schránky. První byly dřevěné truhly v barvách rakouské monarchie. V roce 1869 pak vyšlo nařízení, že všechny musí být kovové. Jakými dalšími změnami prošly schránky během předchozích desítek let?

Změn podob schránek byla celá řada. Jednou z nejvýraznějších byla bezesporu změna materiálu na kovové. "Bylo to hlavně z toho důvodu, aby byly chráněny před povětrnostními vlivy a také před nenechavci, různými pouličními zloději, kteří se snažili schránky vykrádat," vysvětlil historik a výstavář Jan Kramář.

I přes poštovní schránky se pravidelně v minulosti vyjadřovaly aktuální názorové proudy.

Trikolory i hákové kříže

Rok po vyhlášení samostatného Československa dostaly schránky další výraznou inovaci. Tou bylo barevné vyobrazení v podobě národních trikolor. Před vypuknutím druhé světové války se pak kvůli tomu staly terčem pro vyjadřování politických názorů. "Henleinovské bojůvky, které dávaly československému státu najevo svůj odpor, pomalovávaly československé schránky – jako státní symboly – hákovými kříži," upřesnil Kramář.

Další výraznou změnou barev prošly poštovní schránky v roce 1963, dostaly nám všem už dobře známou oranžovou barvu. Tu si tak drží už více než padesát let. Neměnil se ale jen materiál a zbarvení poštovních schránek, ale také jejich počet.

V posledních letech se počet schránek výrazně snížil

V devatenáctém století jich bylo pouze několik stovek. Za první republiky už zhruba 30 tisíc. Po druhé světové válce však schránek výrazně ubylo, přibyly opět až následně v padesátých letech. V roce 1984 jich bylo zhruba 36 tisíc. Od té doby počet poštovních schránek stále klesá, v současnosti jich lze v Česku najít přibližně 21 tisíc.

Více o aktuální výstavě schránek se dozvíte na webových stránkách Poštovního muzea v Praze.

Do Prahy v těchto dnech na výstavu

V samotném Česku měly poštovní schránky celou řadu výstav, tu poslední můžete do 18. března stále navštívit v Poštovním muzeu v Praze. K vidění je na komentované prohlídce celá řada dobových schránek, které se zachovaly z posledních desítek let.