Tyhle novinky při běhu dnes prostě frčí aneb kdo se nefotí, neběhá

S běháním je spojeno i mnoho moderních trendů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Češi stále častěji sportují s nejrůznějšími vychytávkami. Každý druhý si píše nebo elektronicky zaznamenává běžecký deník, fotí se na netradičních místech a publikuje "svůj výkon" na sociálních sítích nebo frčí stále častěji na nejrůznějších energetických doplňcích.

Po našem krátkém seriálu "Jdeme do sebe", ve kterém jsme se detailněji věnovali i běhání, se dnes podíváme na nejnovější běžecké trendy, kterým holduje stále více Čechů. Podle nedávných průzkumů dokonce samotné běhání patří mezi TOP 3 nejvíce provozovaných sportů v Čechách. Jaké jsou tedy ty nejžhavejší cool trendy v současném běhání?

Běhu a cvičení v přírodě jsme věnovali i jeden z předchozích článků. Podívejte se, jaké cviky je dobré k běhu doplnit.

Kdo se nefotí, neběhá

Je to známá věc, sociální sítě hýbou světem a téměř každý už má nějaký ten profil, kde by mohl ukázat, co právě dělá, jak a co si kde koupil, jak pracuje na svém těle nebo kam si právě momentálně vyběhl. Dnes by možná spíše bylo "out", kdyby se člověk něčím podobným nechlubil. U fotek "propocených těl", které dokázaly vyběhnout třeba na pořádný vrcholek, se pak objevují komentáře typu: "Dokázal jsem to!" nebo "Makám furt!" Dle psychologů je toto sdílení aktivit skrze pozitivní - dokáže totiž motivovat k podobným aktivitám i další jedince či pomůže k "vyhecování" k lepším výkonům.

Makáme i s aplikací

Snad každý běžec rád sleduje vývoj svého úsilí - zda to má smysl, kam se za určitou dobu posunul nebo jestli dokáže stejnou trať uběhnout rychleji. Hodně běžeckých nadšenců si tak pravidelně zaznamenává jakýsi "běžecký deník", který mapuje jejich aktivitu i naběhané kilometry. V dnešní době jsou, kromě klasické tužky a papíru, k dispozici i nejrůznější aplikace v mobilech nebo hodinkách či různé webové běžecké deníky.

Dle posledních zveřejněných dat je obliba běhání u žen a mužů téměř identická. Běh je pak společně s plaváním za cyklistikou druhým nejoblíbenějším sportem v Česku.

Doplňuji rychle energii

Hojně rozšířené jsou v posledních letech i energetické gely. Ty se používají stále častěji nejen při vrcholových závodech, ale i při trénincích či regeneračním běhu. Takovýto doplněk stravy má dát běžci především "rychlé cukry", a tedy novou energii. K tomu je uzpůsobena i jejich polotekutá forma. 

Pro "fajnšmekry" i boty na míru

Pro běžce, kteří to myslí se svou aktivitou skutečně vážně, je v dnešní době možnost výroby i běžeckých bot přímo na míru. Jako příkladem lze uvést firmy Salomon či Adidas, jenž se snaží vyjít každému běžci maximálně individuálně vstříc. Firma Adidas nabízí i jistou 3D technologii, která dokáže tlumit náraz při běhu přímo podle individuálního otisku našich choditel. Další společnosti se zase specializují na povrchy běžecké obuvi a její jednotlivé vrstvy, které závisí například na stylu našeho běhu či přirozeném pohybovém rámci.