Stále ještě kouříte? Motivujte se a skončete s touto neřestí ihned

S kouřením chtějí skoncovat každý den miliony lidí po celém světě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kouření je zdraví škodlivé, to je známý fakt, se kterým je společnost už několik desetiletí seznámena. I přesto se v České republice vyskytuje cca 26 % kuřáků nad 18 let. Na základě novodobých studií bylo zjištěno, že kouřením si zkracuje kuřák život v průměru o 15-18 let. Problém s kouřením mají i těhotné ženy, které se tak vystavují i o zhruba 50 % vyššímu riziku potratu.

Tabák se dostal do Evropy v 15. století, když se Kryštof Kolumbus vrátil z Ameriky. Zpočátku byl velmi vzácný, postupně se však začal velmi rychle rozšiřovat. V 16. století se stal výsadou vyšších vrstev společnosti a o zhruba 100 let později se dostal i k chudším lidem. Nižší vrstva dávala přednost šňupacímu tabáku, protože nebyl zase tak drahý. Když se psal rok 1947, skončila válka a tabák začal být dostupný všem, lidé si tyto okamžiky začali užívat. Kouření bylo in, skončila doba odříkání.

O nebezpečném vlivu cigarety na člověka se ví teprve několik málo desetiletí.

Cigarety klasické i elektronické

Rozsáhlou alternativou je poslední dobou elektronická cigareta. Ta dle nejnovějších studií není tolik škodlivá jako klasická cigareta, protože zde nedochází k pálení tabáku, a tudíž neobsahuje toxické látky. Díky nikotinu však zatěžuje srdce a cévy stejně jako cigareta klasická. U elektronické verze však existuje možnost postupného snižovavání dávek nikotinu, a tím se případně i vyléčit ze závislosti.

Proč přestat kouřit?

Stále hledáte důvod, proč s tímto zlozvykem skončit? Neustále si opakujete: „Dnes je to poslední cigareta, toto je poslední krabička, dnes jsem měl těžký den, jednu si zasloužím,“ a jiné lži a výmluvy? Jenže kouřením se vystavujete nejčastěji rakovině plic, rakovině hrtanu, rakovině jícnu, infarktu, mozkové mrtvici a dalším nemocem. A to by si každý měl uvědomit a s touto neřestí skončit.

Lidé, kteří kouří pasivně, tedy pouze vdechují kouř kuřáků ve společném prostoru, se vystavují až o 82 % vyššímu riziku mrtvice a o 20 % vyšší pravděpodobnosti nádorových onemocnění než klasičtí kuřáci. 

I pokud vyměníte cigaretu za doutník, dýmku nebo exotickou cigaretu, vždy je tu velké zdravotní riziko. Tabák je škodlivý i v bezdýmných formách, například šňupací nebo žvýkací.

Jak se postavit závislosti na cigaretě?

Rozhodli jste se přestat kouřit? Začněte hned. 
Jak jsme již naznačili v předchozím odstavci, cigaretu típněte ihned, nečekejte, až bude vhodná chvíle. Větší šanci přestat kouřit mají lidé, kteří neplánují, kdy přestanou, protože k dodržení plánu musíte mít pevnou vůli.

Jestli je lepší okamžitě típnout cigaretu, nebo si postupně snižovat dávky, je velmi individuální - záleží hlavně na stupni závislosti. Pokud jste již těžce závislí, je lepší nejprve kouření omezovat. V případě, že jste spíše sváteční kuřáci, je nejlepší zahodit poslední cigarety, které máte, a skoncovat ráz na ráz.

Musíte se zabavit

Spousta lidí kouří jen proto, že se vlastně nudí. Každý kuřák zná určitě situaci, kdy čeká na autobus a dlouhých deset minut využije tak, že si zapálí cigaretu. Je důležité tak u sebe mít stále nějakou „hračku“, kterou zabavíte ruce. Zahrajte si třeba hru na telefonu nebo u sebe mějte knihu, která odvede pozornost od myšlenek na kouření.

Proti touze po cigaretě pomáhají i nikotinové náplasti, žvýkačky, hypnoterapie nebo užívání hořčíku. Metod odvykání kouření je spousta.

Důležitá je motivace

Motivace a odměna je velmi důležitá. Napište si třeba na papír, proč přestáváte kouřit, a pokaždé, když budete chtít sejít z cesty, tak si přečtěte, proč to děláte.

Nestyďte se ani požádat o pomoc odborníka, uvědomte si, že nejste v tom sami. Ve Středočeském kraji je k dispozici přes dvacet center, která se zabývají odvykáním kouření; rádi vám v nich pomohou s tímto zlozvykem zatočit. Na těchto pracovištích pomáhají lékaři pacientům zvládnout abstinenční příznaky. Mnohdy jsou mu předepsány i léky, díky kterým lépe pacient překoná chuť na cigaretu.

Držíme vám palce s odvykáním kouření a na cestě za zdravým životním stylem.