Víte, jak si správně čistit pleť? Zdaleka to není jen dámská záležitost

Víte, jak o sebe správně pečovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to možná až banální otázka, ale jste si opravdu jistí, jak se správně své pleti věnovat? Čištění je totiž naprostý základ péče o pleť, ale také trochu věda. A pánové, pokud jste si mysleli, že je to jen dámská záležitost, tak se velmi pletete.

Stále více mužů si uvědomuje, že péče o zevnějšek není jenom doménou něžného pohlaví. Zanesené póry, akné, nebo jiné problémy s pletí se totiž obvykle nevyřeší samy a zbytečné ubírají na sebevědomí. Není nutné každý měsíc navštěvovat kosmetičku, ale investice do mycího gelu na obličej a krému z pánské řady je určitě na místě.

Pokud chcete, aby bylo veškeré čištění účinné a nenapáchalo víc škody než užitku, je důležité nezapomínat na to, že jakmile je odličovací tamponek špinavý, je třeba si vzít nový. Než si začnete sahat na obličej, a to platí kdykoliv během dne, umyjte si ruce.

Čištění a odličování není to samé

Přestože spousta žen tuto činnost pojí do jedné, čištění pleti byste měla provádět, i když se nelíčíte. Odlíčením totiž pouze odstraníte nános make-upu. "Čištěním pleť zbavíte bakterií, přebytečného kožního mazu, připravíte ji na další kroky, jako je třeba aplikace séra, krému nebo oleje, a pomůžete tak k lepšímu působení této péče," vysvětluje odbornice na krásu Pavlína Kučerová, majitelka společnosti Beautysense. K odličování a čištění se používají jiné přípravky a například takový pěnivý čisticí gel byste si na oči dávat opravdu neměla.

Zvolte správné produkty

Voda a mýdlo není snad již v dnešní době relevantní způsob péče o obličej pro nikoho. Může být však trochu problém zjistit ve všech možných značkách a exotických názvech jednotlivých řad, co je to pravé pro vás. Pokud máte citlivou pleť, vyhledávejte cokoliv na bázi krému či oleje. Čisticí mléka, hydrofilní oleje a jemná tonika budou vaši pleť hýčkat a dodají jí hebkost.

Pokud naopak máte pleť spíše mastnou a problematickou, olej ze své kosmetické skříňky vyřaďte, zbytečně by vám ucpával póry. Skvělou volbou pro vás budou čisticí gely, pěny anebo jíly, které absorbují nadbytečný maz. Rozhodně se nepokoušejte "vysušit" svou pokožku pomocí tonik, která obsahují alkohol, ta nejsou vhodná opravdu pro nikoho.

Udělejte si rutinu

A to rovnou dvakrát denně. "Stejně jako čištění zubů by mělo být čištění pleti samozřejmostí každé ráno i večer. Nikdy není pozdě na to začít se o svou pleť starat lépe," tvrdí Kučerová. Ranní očista pomůže zbavit se potu a nečistot, které jsme si přes noc nasbírali z polštáře, a připraví pleť na hydrataci a případné líčení.

Jestliže se líčíte, udržujte štětce a houbičky v perfektní čistotě pomocí antibakteriálních přípravků. Přípravky na pleť nenechávejte dlouhodobě otevřené, může do nich napadat prach a také se rychleji kazí.

Večer se poctivě odličte tak, aby na tampónku nezůstaly žádné nečistoty, poté použijte čisticí mléko nebo gel, tonikum a dále může následovat nanesení noční péče. Nezapomínejte na krk a dekolt, i tato místa si zaslouží stejnou péči jako vaše tvář.

Péče navíc

Jednou týdně své pleti dopřejte masku, která bude vyhovovat vašim potřebám. Problematické pleti doporučujeme masky s obsahem přírodních jílů nebo černého uhlí, mdlou pleť osvěží ovocné masky s obsahem vitamínů, suchou pleť potěší hydratační masky se vzácnými oleji.

Dalším důležitým pomocníkem je také peeling, který "obrousí" pleť od odumřelých buněk a udržuje ji tak svěží a čistou. Pokud máte jemnou a citlivou pleť, rozhodně jej neprovádějte častěji než jednou týdně. "Od určitého věku by i pravidelná návštěva kosmetičky měla být samozřejmostí. Přeci jenom profesionální ošetření od odborníka se zkrátka nedá nahradit," připomíná Kučerová.

Bio nebo vegan? Jak si vybrat ohleduplnou kosmetiku, která se netestuje na zvířatech? Čtěte zde.
Klíčová slova: