Koupací návleky vám mohou zachránit dovolenou. Otestovali jsme je pro vás, jaké jsou nejlepší?

Koupací návleky jsme zkoušeli v různých situacích. Lékař by nás za tento test asi nepochválil, nicméně návlek DryPro obstál.
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Není nic horšího, než si před dovolenou zlomit ruku nebo třeba vyvrtnout kotník. Ono to tedy není milé v jakoukoli dobu, ale před vysněným poleháváním na úžasné pláži to naštve dojnásob. Jasně, můžete si navléknout "klasiku", tedy igelitový pytlík a doufat, že to "nějak dopadne". Dnes ale extistuje mnohem příjemnější možnost. Koupací návleky jsou totiž lékařsky prověřeným řešením a zajistí vám prakticky neomezený pohyb ve vodě. Které jsou ale nejlepší a proč?

Šumění moře, kamarádi ve vodě hrající různé hry a vy...pod slunečníkem s knihou, kterou už čtete podruhé. Hrozná nuda a dovolená, jakou jste si určitě nepředstavovali. Tak nějak to může vypadat, pokud jste vyrazili například se zlomenou rukou a předem jsme se nepřipravili. Na trhu totiž existují koupací návleky, které více či méně vaše prázdniny zachrání. Je třeba pečlivě vybírat a testovat, aby byl výsledek takový, jaký si přejete - tedy abyste se mohli bez omezení koupat! My jsme takový test udělali za vás.

Naše figurantka, dlužno podotknout že s vyvrtnutým kotníkem v bandáži, se sprchovala a plavala. Poté jsme požádali kolegu, který měl naštípnuté zápěstí, aby vyzkoušel návleky na ruce. Rozhodování bylo tentokrát jednodušší než v případě "kroksů" (test jsme pro vás dělali před několika týdny), rozdíly byly jasné, návleky buď propustily vodu, nebo ne. Dalším kritériem bylo "zaškrcení" končetiny, tedy zda manžeta bandáže brání krevnímu oběhu. Mít sice suchou, ale odumřelou nohu není pěkný výsledek dovolené!

Materiál je dost důležitý. Obvykle se používá polyethylen (igelit) nebo latex. Latex je robustnější, trvanlivější a bývá barevný.

Problémy sádry

Problém mokré sádry je dvojí. Začněme tradiční sádrou. Ta sama vodu nerada a po namočení buď mění vlastnosti k horšímu, nebo zcela ztrácí pevnost a nefixuje končetinu, jak po ní lékař žádá. Chyba, kterou ovšem ortézy, bandáže či plastové sádry z moderních materiálů řeší. Pokud je lze k požadované léčbě použít.

Další problém je mokrá kůže pod sádrou. To si pacient koleduje o ekzém nebo aspoň velmi nepříjemné svědění. A tento problém se, bohužel, týká i voděodolných plastových náhrad sádry. Kvalitní návlek, který nebrání krevnímu oběhu, je tedy skvělým řešením.

Jak vynález funguje? Manžetové vs. vakuové

Samotný návlek bývá neforemný obal na ruku či nohu. Materiál by měl být dostatečně robustní, aby se neprotrhl a hlavně manžeta nesmí příliš škrtit. Když půjde udělat pár nouzových kroků, jen dobře.

Před několika týdny jsme pro vás srovnali „kroksy“ a gumové dřeváky. Výsledky najdete zde. I tentokrát jsme postupovali stejně, koupili či půjčili jsme si několik běžně dostupných návleků a srovnávali jejich použitelnost. Tedy až na jednu výjimku, to nejběžnější řešení – pytlík s gumičkou jsme si sami vyrobili.

Na trhu jsou k mání dva typy návleků. Manžetové bývají poněkud levnější, ale mají několik nevýhod. Fungují trochu jako igelit přes sádru, jen jsou pevnější. Manžeta, která je na jejich konci, funguje jako opravdu tlustá a pevná gumička, ale přesto jí občas pronikne pár kapek vody, zejména při pohybu. Tento typ návleků bývá doporučen spíše pro sprchování či opatrnou koupel ve vaně.

Pokud chcete vsadit na opravdovou jistotu a chcete si koupání užít, určitě bude lepší vakuový typ návleku. Po natažení skrz ventilek balónkem vypumpujete vzduch a návlek se doslova přisaje na ruku či nohu. Pokud vám to váš zdravotní stav dovolí, můžete ve vodě dělat prakticky vše co normálně a ještě si vyzkoušíte, jaký je to pocit být na chvilku tak trochu lachtanem.

Konkurence a verdikt

Vitility: Holandská značka plastových výrobků. Obal dle výrobce chrání sádru či bandáž při sprchování a slibuje násobné použití. Elastická páska uzavírá návlek kolem končetiny a brání vniknutí vody. Není vhodné pro plavání. Cena: 359 – 639 Kč. Sprchování dopadlo celkem dobře, ovšem při opakovaném použití je tento výsledek s otazníkem. Dalším problémem mohou být dětské velikosti a dětské zacházení s výrobkem.

Igelitový pytlík a zavařovací guma: Též jsme vyzkoušeli a světe, div se, neskončil v testu kvality na posledním místě! Inu Češi jsou vynálezci. Na víc než na předposlední místo ovšem toto řešení nestačilo a rozhodně ho nemůžeme doporučit. Obecně se ale chceme vyhnout "odsouzení" jakéhokoliv výrobku, a to z právních důvodů.  

Medicalis s krásným logem navozujícím pocit švýcarské lékařské péče nabízí výrobek čínské firmy Firstar healtcare. Což nemusí být a ani není na úkor kvality. Pravděpodobně silikonová manžeta netlačí, ale ani dokonale neizoluje. Návleky jsou zejména pro sprchování a obchodníci slibují "Díky velmi elastické membráně v ústí rukávce je návlek dokonale těsný i při opakovaném použití".

Což se nám ovšem nepotvrdilo, manžeta byla kolem nohy velmi těsná a přesto se vlhkost dostala pod návlek. Materiál samotného návleku je dosti tenký, na chůzi opravdu není. Přesto jsme tento produkt vyhodnotili jako druhý nejlepší díky kvalitě zpracování a jednoduchosti navléknutí. Ale opět jde jen o nouzovku při sprchování.  Obdobný produkt nabízí třeba i zdravotnické potřeby Florence). Za návlek zaplatíte od 355 Kč do 410 Kč.

Dalším testovaným výrobkem byl návlek vyšší kategorie Aqua Protect, tedy aspoň podle ceny, která byla v rozmezí od 369 Kč do 833 Kč. AquaProtect se dováží z Německa od výrobce Prameta a deklaruje účinnou ochranu rukou a nohou před vodou, návlek již umožňuje i plavání a koupání. Materiál je silnější a eshop i korektně nabádá k naměření obvodu ruky či nohy v místě manžety. Ale v podstatě jde o podobný návlek, jako je ten čínský.

Náš vítěz

Na internetu lze koupit i návlek s vakuovou ochranou proti vodě. Modrý latexový návlek DryPro nechrání vniku vody jen manžetou, ale i tím, že se vypumpuje vzduch a návlek se přisaje na končetinu. Manžeta na konci návleku díky vakuu nemusí být tolik utažená a ruka či noha se vám nepřestává dokrvovat. Přesto je časové použití návleku omezeno jen na dobu koupání.

Ostatně prevence trombózy (vzniku krevní sraženiny v důsledku zpomalené krevní cirkulace) zapříčiněné fixací končetiny je velmi důležitá a často podceňovaná záležitost která může mít dlouhodobé a vážné dopady. I materiál návleku byl zásadně silnější než u ostatních návleků a návlek na nohu má zesílené chodidlo a o opakovaném použití tedy není pochyb. Navíc existují i dětské velikosti. Srovnání návleků najdete, když si zadáte heslo "koupacinavleky".

Perličkou je, že oproti jiným návlekům má tento produkt samostatný web, ne moc pěkný, ale s dostatkem informací a garancí. Vadou na kráse je cena, od 925 Kč do 955 Kč. Ovšem kvalita je významně rozdílná. 

Cerkárie mohou způsobit kožní vyrážku, tady se určitě nekoupejte. Čtěte zde.