Dovolená na Kapverdech: Ráj určitě nečekejte. A pozor na plané sliby cestovních kanceláří

Fata morgana. Jezero, které vidíte, existuje o desítky kilometrů jinde
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Plánujete ještě vyrazit na letní dovolenou? Nebo přemýšlíte, kam na podzim či v zimě? Kapverdské ostrovy jsou jistě dobrou volbou. Dejte si však pozor, s jakou cestovní kanceláří vyrazíte. Ne všechny vám totiž zajistí kvalitu a úroveň, za kterou si zaplatíte. 

Kapverdské ostrovy už patří několik let do hledáčku českých turistů. Lákají zejména milovníky velkých vln a sportů s nimi spojenými. To zejména mimo klasickou sezonu z pohledu našeho vnímání. Ale i v létě se tam dá najít mnoho zajímavého. Celkový dojem však může zkazit řada maličkostí, které se však dají minimalizovat správným výběrem cestovní kanceláře.

Tak tohle se moc nepovedlo

My jsme vyrazili s Exim Tours na ostrov Sal. A nutno říct, že to nebyla dobrá volba. Velmi laxně fungující delegátka, málo informací (poslední zápisy v "informační knize" z března), čísla, na která jste se měli v případě nouze spolehnout, neexistovala. Dokonce nám bylo zástupci této cestovní kanceláře doporučeno "ládovat" do sebe prášky, které mohly spíše ublížit než pomáhat.

Bohužel podobný přístup Exim Tours pokračoval i po návratu. Přesto, že jsme předložili několik důkazů o nedostatcích, nebyl na ně brán zřetel. "Je nám líto, pokud jste nebyli spokojeni se službami naší pobytové delegátky, neboť jsme přesvědčeni, že se klientům snaží vyjít maximálně vstříct a řešit adekvátní problémy operativně," bylo nám sděleno přesto, že z fotek i sms zprávy je zřejmé, že delegátka nekonala tak, jak měla.

Na Kapverdských ostrovech zapomeňte na roaming. Můžete ale využít telefonní ústředny a poměrně dost internetových kaváren. Platí se zde kapverdskými escudos, ale mnohem větší parádu uděláte s eury. Je možné používat kreditní karty VISA.

Velmi otravní Italové

Velmi nepříjemným zjištěním byl také fakt, že hotel VOI Vila do Farol Resort byl plný italských klientů. Což samo o sobě nehraje roli, pokud by se ovšem této skupině vše nepodřizovalo, včetně například posouvání časů večeří, až skončí jejich akce apod. Také wi-fi připojení nefungovalo tak, jak bylo slibováno. Dokonce ani ve chvíli, kdy jste si na recepci připlatili pokrytí v celém resortu.

Podle Exim Tours je to v režii hotelu. Což je jistě pravda, na druhou stranu pokud cestovní kancelář něco nabízí, měla by si věci ověřovat. Příště tedy zřejmě s některou z německých cestovek nebo si pobyt zařídit na vlastní pěst. Úroveň českých cestovních kanceláří a jejich servis bohužel za "západem" stále značně pokulhává.

Vždy půjde jen o obchod

Vše výše řečené však neznamená, že byste si měli nechat dovolenou otrávit. Právě naopak. V hotelu trávíte co nejméně času a věci si řešíte po svém (nestane se vám tedy třeba to, že spolykáte podivné prášky, které konzumují i lidé s virem HIV apod.). A pak jsou Kapverdské ostrovy opravdu parádní. Teda, nečekáte-li ráj na zemi.

Díky větrnému podnebí jsou ideální hlavně pro milovníky surfingu, kitesurfingu a windsurfingu. Od místních obyvatel nejčastěji uslyšíte hlášku "no stress", kterou se řídí na sto procent. Nemusíte se bát, že by vás někam odtáhli a pokusili okrást. Jediné, k čemu míří, je udělat byznys.

Takže vám ochotně poradí, půjdou s vámi klidně i několik kilometrů. Buďte si ale jisti, že zcela "náhodou" půjdete kolem jejich obchůdku. Zatímco s domorodci se nesmlouvá, se Senegalci žijícími na Capo Verde ano. Dokonce se to od vás očekává.

Jedno velké staveniště

Na ostrově Sal jsme byli na přelomu července a srpna. Nenechte se zmást většinou zamračeným počasím. Bez opalovacího krému s vysokým faktorem raději nevycházejte, večer to pak hodně bolí. V suchých tropech se s deštěm setkáte jen výjimečně, bílé pláže a azurový oceán vás určitě okouzlí. Kdybyste plavali zhruba 500 kilometrů, narazíte na nejbližší pevninu, kterou je Senegal. Mohlo by se zdát, že jste v ráji. Ale až tak "horké" to není.

Ostrov Sal je jedním velkým staveništěm. A kdo ví, jestli se budovy vůbec někdy dokončí (no stress, že?). Santa Maria je turisticky přívětivé město, ale po dvou, třech dnech se začnete nudit. Tím spíš, že máte nakoupené nejrůznější korálky či mušle. Nabídka je velmi omezená a málokdy narazíte na něco, co by neměl kolega prodejce sedící na pláži metr od vás a cenící většinou zkažené zuby.

Rozmanitost? Jen na letáku cestovek

Zkusíte tedy jiná města, jako je metropole Espargos (ostrov je dlouhý necelých 30 kilometrů), ale pokud čekáte exkurzi do historie, máte smůlu. Nic takového. Setkáte se naopak s téměř pravou Afrikou - zápach, špína, chudoba a všudypřítomné slumy z papíru. Brzy se vrátíte do Santa Marii, kde je už vliv Západu jasně patrný. Otázka je, zda to je dobře, nebo špatně.

Průměrná denní teplota se pohybuje mezi 20 a 29 °C. S deštěm se prakticky nesetkáte. Suché a horké klima občas rozptýlí silný vítr ze Sahary známý jako harmattan.

Čekáte rozmanitost, na kterou vás nalákala cestovní kancelář. Té se nedočkáte už proto, že cestovat mezi jednotlivými ostrovy není žádná procházka růžovou zahradou. Funguje sice letecká společnost Cabo Verde Airlines, ovšem za přelet zaplatíte stovky eur. A chcete-li se spolehnout na lodní dopravu, musíte se obrnět vlekou trpělivostí. Máloco funguje, jak má. Většina turistů cestující na Sal tam logicky také skončí.

Želvy jako velký zážitek

Nechte si tedy doporučit, s jakou agenturou se vydáte na průzkum ostrova. Ne všechny jsou kvalitní a ne vždy pro vás po zaplacení výletu přijedou. Máte-li vybráno, za návštěvu stojí solná jezera v Pedra de Lume, kde se dá i vykoupat a pocit je stejný jako z Mrtvého moře. Také cesta do místní pouště na jeepech je fajn stejně jako sledování žraloků citrónových jen z pár metrů.

Zážitkem pro milovníky fauny je přítomnost při kladení vajíček karety obecné. Tyto želvy se na místních plážích snaží vyvést potomstvo a na zvíře si doslova sáhnout v jejím přirozeném prostředí a ještě při takové příležitosti je něco velmi neobvyklého. 

Shrnuto a podtrženo, když si zvolíte správnou cestovku nebo si dovolenou zařídíte sami, užijete si ji naplno. Počítejte však s prostředím měnícím se v přímém přenosu, který má změnit pustý ostrov v turisticky zajímavou destinaci. Přerod však ani zdaleka neskončil a je otázkou, jestli se to vůbec někdy povede.

Luxus na každém kroku. Dubaj nabízí nejvyšší budovu světa, krytou sjezdovku i levné zlato. Více čtěte zde.