Investování v době, kdy recese klepe na dveře: Je lepší nákup zlata, diamantů nebo dluhopisů?

Je lepší spořit, nebo investovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od velké krize v roce 2008 uběhlo více než deset let, máme tedy za sebou už poměrně dlouhý ekonomický růst. Zatím okolo toho chodí ekonomičtí analytikové jako kolem horké kaše, nicméně ekonomika začíná zpomalovat a recese na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat. A co s investicemi v recesi? Jakým způsobem ochránit své finance, aby z toho měl člověk největší zisk?

V současné době firmy už nemohou zvyšovat svoji produktivitu vzhledem k tlaku na mzdy v situaci, kdy je nízká nezaměstnanost. Zpomalení ekonomiky se tedy jeví jako zákonitý vývoj. Dopředu nikdo nedokáže přesně odhadnout, kdy přijde další krize. Ten, kdo investuje, by v každém případě měl být připravený. Má smysl v takovou dobu vůbec investovat? Určitě ano a záleží hodně na tom, jaký časový horizont si zvolíte a jestli se bude jednat o jednorázovou investici, nebo o pravidelnou. 
Bezpečné a likvidní uložení peněz na spořicích účtech
 
 
 

Češi jsou poměrně konzervativní a své peníze raději ukládají a nechávají pak ležet ladem na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, což v době příchodu recese není špatným nápadem.

Jedná se však o spoření, jehož úroky se pohybují mezi 0,5 až 2 % p.a., kdežto inflace je 2,3 %. Z toho vyplývá, že výnosy z těchto vkladů sice inflaci nepokryjí a ziskové tedy příliš nejsou, ale jedná se o bezpečné a likvidní uložení peněz. Bez rizika získat vyšší zhodnocení financí bohužel nejde.

Investice do dluhopisů

Jestliže dochází k výraznému zpomalení ekonomiky, dostanou se akciové trhy pod silný tlak. Investic do nich se tedy nezdají být právě tou nejlepší volbou. Máme tu však firemní a státní dluhopisy s kratšími lhůtami splatnosti pohybujícími se mezi 3 až 5 lety. Určitě se oplatí si vybírat dluhopisy firem, jejichž podnikání bývá ziskové i v době krize – většinou se to týká nemovitostí, potravinářství nebo zdravotnictví.

Zlato jako ochrana financí před krizí

Zajímavé z hlediska investování je také zlato, kterému se v ekonomicky nejisté době zpravidla dobře daří. Když na burze klesá hodnota akcií, cena zlata stoupá, a naopak to však funguje také. Na hodnotu zlata má výrazný vliv politická situace a ovlivňuje ji také cena ropy. Zlato je určitou protiváhou cenných papírů. Abyste však na něm opravdu vydělali, je třeba ho držet pár desítek let. Pokud ho máte v držení pouze několik let, nevyděláte na něm příliš.

Zlato se proto doporučuje jako jedna z možností vašeho portfolia, spíše jako okrajová investice ve výši maximálně 5 % vašich investic, která má fungovat spíše jako pojistka na horší časy. Jeho problémem je totiž hlavně to, že pro úschovu zlata potřebujete mít trezor v bance, za který platíte poplatky. Jako investice se nehodí zlaté šperky, jejichž cena závisí více na zvoleném designu než na hodnotě zlata. Zkuste prodat se ziskem zlatý náhrdelník po babičce a uvidíte, že to může být docela těžké.

Většinou se doporučuje jako investici nakupovat zlaté slitky o hmotnosti 1 troyské unce (31,1 gramů). Pro drobné střadatele jsou vhodné zlaté investiční mince, které postupem času mohou získat sběratelskou hodnotu. Investiční mince prodává i Česká národní banka, která je zárukou kvality a ryzosti zlata. Pozor by si měli dávat investoři v případě některých pochybných e-shopů, jež investiční zlato také nabízejí.

Investice do diamantů

Zatímco peníze investované do zlata nemusejí znamenat jistý zisk, protože cena zlata kolísá, u diamantů je tomu jinak. Jejich hodnota historicky stále roste, neboť je po nich stále poptávka a jejich nabídka se přitom nezvyšuje. Investice do diamantů je exkluzivní záležitostí, která sice nepatří k rizikovým investicím, ale i ona má svá specifika. Diamanty nemají vysokou likviditu, investovat je tedy potřeba v dlouhodobém horizontu. Správný a bezpečný investiční diamant má doložený certifikát z gemologické laboratoře

Prodat diamant je vždy složitější a pomalejší než prodej akcií a je zde třeba počítat s provizí pro obchodníky, kteří se touto činností zabývají. Rizikem při investici do diamantů může být kurz dolaru vůči české měně při jejich prodeji, protože cena diamantů se uvádí v amerických dolarech. Investice do diamantů podléhá zdanění 15 % při jejich prodeji, kterou je třeba zaplatit finančnímu úřadu.

Jestliže vás lákají investice do diamantů a zároveň si však netroufáte sami si ho fyzicky koupit, můžete do nich investovat prostřednictvím nákupu indexových akcií těžebních společností a zpracovatelů investičních diamantů.

I nemovitosti mohou být zajímavou investicí

Jak jsme se již prve zmínili, trh realit z hlediska investování je určitě dobré nemíjet. Realitní podílové fondy v době krize zaznamenávají obvykle jen minimální poklesy své hodnoty, pro ochranu peněz se tedy jeví více než příznivě. Zde je nutné si pohlídat a vybírat ty fondy, jež se prezentují nízkou mírou zadlužení se širokým portfoliem nemovitostí.