Už víme, jak je to s malým kruháčem v Dobříši

Dobříš v boji s gamblerstvím
 

Kruhový objezd v Dobříši rozbouřil veřejné mínění.  Jeho cílem bylo vystrnadit kamiony z města, jenže nakonec naštval jen řidiče autobusů. Jak se na celou záležitost dívá město a podařilo se kamiony vyhnat?

Příběh jednoho malého kruháče je vlastně příběhem špatné komunikace, zbytečné paniky a vzájemného nepochopení v Dobříši.

Kauza malého kruháče v Dobříši začala snahou radních vyhnat kamiony z města, ale především zklidnit dopravu. Místo toho však rozbouřila moře veřejného mínění a popudila mnoho obyvatel města a nejen ty. Na kruhový objezd si stěžovali řidiči autobusu, kteří měli problém příliš malým kruháčem projet. Vznikla tak obava, že autobusová obslužnost ve městě je ohrožena. Město muselo nechat udělat testovací jízdu, která ukázala, že to nebude tak žhavé, ale obyvatele to přesto neuklidnilo.  Jízda po kruhovém objezdu je pro řidiče autobusu o něco náročnější, než tomu je na klasickém kruháči, ale na druhou stranu kamiony z města zatím kruháč nevyhnal. 

Vedoucí investičního odboru Dobříše Miloslav Modlík nakonec vysvětlil celý plán od začátku do konce. Dobříš si je vědoma problému s tranzitními kamiony, které jezdí přes město a představují nepřiměřené zatížení dopravy. "Celou situaci by nejlépe vyřešil obchvat Dobříše, což je neprůchodné, zejména protože by vedl přes soukromé pozemky, které majitelé nechtějí prodat," začíná popisovat komplikovanou situaci Miloslav Modlík.

"Rádi bychom zakázali vjezd kamionům do Dobříše zákazovou značkou. Jenomže komunikace patří kraji a takovéto řešení je zakázané," pokračuje vedoucí investičního odboru v popisu problému. Město se proto rozhodlo provést opatření, která by zklidnila dopavu a učinila ji plynulejší. "Dnes již zkolaudovaný kruhový objezd je jen jedním z opatření, která nakonec zklidní dopravu. V plánu je zakázat kamionům vjezd do některých ulic pomocí jedonosměrek. Tlak kamionové dopravy se tak roztříští do dvou cest. Přes kruháč se bude moci projet kamionem jen směrem na Beroun, opačným směrem z Berouna budou muset kamiony přes ulici Československé armády."  

Město tak nahradilo nepřehlednou křižovatku ve tvaru V menším kruhovým objezdem. "Testy průjezdu autobusů dopadly dobře a nyní, když je objezd už dostavený, nemají problém. Doprava je plynulá, stačí se chvíli postavit vedle a sledovat dopravu, jde to úplně hladce," myslí si Miloslav Modlík.