Vražedné ledovky pokryly celý kraj! Umírají lidé, nevyjíždějte

Na dálnicích to bohužel vypadá jako na vrakovištích
 

Pokud opravdu nemusíte, nevyjíždějte na komunikace Středočeského kraje! Silnice i dálnice totiž pokryla ledovka, která už si vyžádala několik lidských životů. Hmotná škoda jde do desítek milionů a některé úseky se mění v parkoviště, někdy doslova vrakoviště. Policie všechny žádá, aby pokud možno nechali auta doma. 

Kritická situace je od rána na dálnici D1. U Mirošovic se srazilo sedmnáct vozidel, policie musela dálnici uzavřít a dopravu odkláněla na objízdné trasy. Na místo vyrazilo několik sanitek, přistávat musel i vrtulník. Jeden člověk utrpěl těžké zranění a bojuje o život. Spolujezdkyně v dodávce však bohužel na místě zemřela. 

O vážnosti situace hovoří i prosba policie. "Jde o kritický stav. Žádáme řidiče, aby nevyjížděli, pokud nemusí," potvrdila policejní mluvčí Markéta Johnová. Aby toho nebylo málo, jen kousek od hromadné havárky se staly další tři nehody. Ve dvou případech hrála hlavní role osobní auta a náklaďáky, v zatím poslední bouračce jízdu nezvládl autobus. Všechny tyto nehody by měly být "jen" s lehkými zraněními.

To už se však bohužel nedá říct o karambolu u Českého Šternberka. Tam se srazila tři auta, životem zaplatil řidič nákladního vozu. Když šel umístit výstražný trojúhleník, smetl ho zřejmě nepozorný řidič osobáku. Okamžitě se začaly tvořit kolony, dálnice je v tomto úseku průjezná pouze jedním pruhem.

Komplikace jsou i na dálnici D4. U Voznice směrem na Prahu narazil do svodidel kamion a komunikace byla uzavřena. V tomto případě se vše obešlo bez vážnějších zranění. Problém však je, že objíždná trasa přes Novou Ves a Mníšek pod Brdy je silně namrzlá, řidiči tak spíš bruslí, než aby jeli. 

Dá se očekávat, že komplikace s ledovkou budou dnes celý den na území téměř celého Středočeského kraje. Výjimkou není ani Praha, zvýšené pozornosti je třeba dbát zejména na Pražském okruhu.