Vánoční expres. Jak se dostat na svátky domů?

Vánoční expres k vám domů. S kým pojedete?
 

Otázka, která trápí tisíce lidí i dopravní společnosti. Regiojet, LEO expres, nebo České dráhy? Známe výhody i nevýhody a máme tipy, jak to udělat chytře.

Problém, se kterým se potkávají tisíce lidí, kteří neoslaví Vánoce v Praze, ale jedou do svého domova. Do měst a vesnic v České republice, někteří dokonce do zahraničí. Možností je málo a cestujících hodně. 

RegioJet

Cena lístků se drží relativně vysoko, přesto ve vánočním čase nezdražili o sto procent a nezneužívají situace, kdy lidé cetují ve velkém. Problematické je to s četností spojů. Dalším rizikem s Regiem je, že nestihnete vlak na poslední chvíli. Jízdenku totiž můžete stornovat jen 15 minut před odjezdem vlaku.

TIP: Nejsou už jízdenky volné do cílové stanice vaší cesty s Regiem? Neplačte. Zkuste se podívat, jestli to nepůjde s přesednutím do stejného vlaku. Příklad: začátek cesty Praha, cíl cesty Ostrava. Najdete volný lístek z Prahy do Pardubic a tam přesednete na jiné místo v tomtéž a z Pardubic už jedete do Ostravy přímo. Ovšem pozor, neušetříte.

LEO expres

Brutální ceny nasadil LEO expres. U některých jízdenek vystoupala cena až na trojnásobek té obvyklé. Svátky v této společnosti budou určitě bohaté. Každopádně cesta s nimi nepřipadá v úvahu kvůli cenové náročnosti. LEO expres nejspíše zvolil strategii, která přepokládá, že pokud lidé nechytí včas lístek na RegioJet a budou zoufale nutně potřebovat ve vlaku sedět, a co víc, pracovat online, nezbyde jim než krvavě zaplatit. Dopravce také posílil své spoje. 

České dráhy 

Ať jsou České dráhy jaké jsou, člověk se do nich dostane vždycky a o to jde. Pokud nemusíte sedět a smíříte se s hodinami v narvaném vlaku v přetopené chodbičce. Dojedete tam, kam chcete. Navíc si můžete vybrat z více časů spoj, který vám vyhovuje, a pokud ujede - nevadí. Pojedete dalším. České dráhy počítaly s návalem a posílily předvánoční dopravu o 5 000 míst k sezení navíc. Právě kvůli množství cestujících, kteří nastupují, je možné, že vlak nabere zpoždění, což už nás asi nepřekvapí. Pokud chcete sedět, určitě si kupte i místenku, protože bez ní je naděje na posezení minimální. Na práci z vlaku můžete taky zapomenout, pokud ji nezvládáte offline.