Konec umírání na nelegálním přechodu! V Neratovicích bude nová zastávka

Cestující přesednou na koleje
 

Už od roku 2010 se řeší, co v Neratovicích udělat s nebezpečným nelegálním přechodem trati. Nejdříve bylo uvažováno o přechodu. Jenže cena byla vysoká a nakonec se kývlo na vybudování železniční zastávky, která bude sice ještě dražší, ale přinese další benefity všem. 

Přes železniční trať na Nerudově ulici (od atriových domů) bude během následujícího roku vybudována nová zastávka. To je dobrá zpráva pro všechny v Neratovicích.

Na místě, kde vznikne zastávka, se pravidelně stávají úrazy a smrtelné nehody. Lidé si tady často zkracují cestu přes koleje, a to dokonce i s kočárky. Naposledy se smrtelná nehoda na nelegálním přechodu trati stala před čtrnácti dny!

Město v předchozích letech uvažovalo i o tom, že by mohlo vybudovat podchod nebo nadchod. Jenže na trati se počítá s její elektrifikací a s rozšířením na dvoukolejnou, což nešlo s nadchodem nebo podchodem dohromady vůbec. 

"Už v roce 2010 jsme oslovili Správu železniční dopravní cesty se žádostí o vybudování bezpečného přechodu pro chodce se světelnou signalizací. V té době byla cena stanovena na deset milionů korun za podmínky plného financování městem a následného převodu na SŽDC," vysvětluje starostka Neratovic Lenka Mrzílková.

Cena byla tak vysoká, protože by bylo třeba táhnout kabely až z nádraží a musela by tam být i světelná a zvuková signalizace. "Hledali jsme proto jiné cesty i ve financování. Nakonec se nám podařilo v roce 2014 zahájit jednání o nové zastávce i s přechodem pro chodce. Od zastávky si slibujeme i to, že se díky tomu přesune více cestujících z přeplněných autobusů právě do vlaků," dodává Lenka Mrzílková.

Na zastávce by měly zastavovat i rychlíky. 

Jak bude zastávka vypadat? 

Plánovaná zastávka zahrnuje 200 metrů dlouhé a 3 metry široké osvětlené nástupiště s informačním panelem a označovačem jízdenek, dva bezbariérové přístupové chodníky, dvě schodiště, přístřešek pro cestující, stání na kola a přechod pro pěší se světelnou a zvukovou signalizací. Součástí stavby je také úprava kolejového svršku a přeložka kolejí v místě zastávky. V budoucnu by tu mohla být i autobusová zastávka.  

Protože se vlaková zastávka plánuje v blízkosti domů, bude nutné z jedné strany postavit odhlučňovací stěnu, a to na straně nástupiště. Možná, pokud to zadaná studie doporučí, bude vybudována i odhlučňovací stěna z druhé strany. 

O náklady se podělí město Neratovice i SŽDC. Celkové náklady se budou pohybovat v rozmezí 20 a 30 milionů korun.