Kolínu hrozí dopravní kolaps: 3 opravy, od kterých dává radnice ruce pryč

 

Hned dvě stavební akce v Kolíně momentálně probíhají a další se připravuje. Oprava Nového mostu a také Ovčárské ulice je již v plném proudu, chystá se navíc i rekonstrukce nadjezdu. Co to bude znamenat pro kolínskou dopravu a jak velké dopravní komplikace mají obyvatelé města čekat?

Situace v Kolíně je taková, že orientace ve městě je zvlášť pro řidiče velmi složitá. Momentálně totiž probíhají nebo se chystají hned tři opravné projekty. 

Rekonstrukce a současně také uzávěrka 

Nejhorší dopad bude mít zřejmě začínající jednosměrná uzavírka hlavní kolínské silniční tepny, Ovčárecké ulice. Konkrétně v úseku mezi koncem Nového mostu a nadjezdem přes železniční trať. 

"Ulice je průjezdná ve směru z centra bez omezení. Soukromý vlastník totiž provádí havarijní opravy a rekonstrukci plynovodu, který vede částečně pod silnicí. Do jeho práv nemůžeme zasahovat, tudíž s podobnou věcí nejsme schopni nic udělat. Každopádně Ovčárecká ulice je rozbitá kvůli tomu, že minulý rok tvořila objízdnou trasu a musí se opravit," vyjádřil se místostarosta Kolína Tomáš Růžička.

Tříměsíční oprava Nového mostu

Delší dobu potrvají rekonstruční práce v rámci Nového mostu, tudíž se to "trefilo" přesně do termínu v Ovčárecké. Konec by měl být až na konci června. Optimistickou informací je v tomto případě fakt, že se bude vždy pracovat pouze na dílčích místech mostu, takže pokaždé bude průjezdný minimálně jeden pruh ve směru opačném. Doprava ze Zálabí by pak neměla být nijak ohrožena. Opačný směr pak sice bude zpomalen, ale zase nijak dramaticky, jelikož bude volný jeden ze dvou jízdních pruhů.

Oprava nadjezdu

Tato rekonstrukce se sice teprve připravuje, nicméně s velkou pravděpodobností bude probíhat souběžně se stavebními pracemi v Ovčárecké. "Město neobdrželo žádost o vyjádření. Majitelem je Středočeský kraj. Avizovali, že chtějí opravit závěr na Týnec, což by nemělo přinést žádné dopravní komplikace, jelikož k cestě do Týnce se dá využít i jiné cesty. Rekonstrukce je určitě nutná, jde o havarijní stav," podotkl Růžička. 

Kdo za nepřehlednou situaci může?

Doprava v Kolíně zatím nekolabuje. Obyvatelé se však právem bojí, že k tomu dojde v nejbližších dnech. Na adresu radnice už tak doputovala celá řada negativních ohlasů. Ta je v tomto případě ale ve všem poměrně nevinně.

Opravy Ovčárecké ulice, Nového mostu i nadjezdu jsou totiž prováděny na silnicích, které nepatří městu, ale Středočeskému kraji. Možnosti města, případně pak rovnou radnice zakázat opravy, jsou tedy prakticky nulové. Ano, možná se dá mluvit o lepší komunikaci. Ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Rekonstrukce čekají i Lysou nad Labem. Opravy nadjezdu sice měly odstartovat už na jaře, ovšem nakonec se přeložily na podzim. Důvodem je absence stavebního povolení a fakt, že náklady vzrostly o sto milionů. 

"Nemáme možnosti, jak něco zakazovat, posouvat termíny ani nic podobného. Naším cílem je pouze najít jakékoliv dílčí zlepšení. Čím dříve budou práce hotové, tím dříve nám spadne velký kámen ze srdce," přeje si místostarosta.

Přitom vedení Kolína se toho momentálně moc vytýkat nedá ani v jiných ohledech. Blízko je start modernizace tamního terminálu, do kterého se nasypaly desítky milionů korun. Změnit tvář by v dohledné době měl i Komenského park, k čemuž by měli své říct i samotní obyvatelé. K revitalizaci by pak mělo dojít někdy v roce 2019.