Konec kamionů na silnicích II. a III. třídy. Říčany slaví malé, ale důležité vítězství

Cílem stopky je udržet kamiony na dálnici D1.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pravomocné rozhodnutí o zákazu průjezdu kamionů je na světě. Kterých komunikací se to týká a opravdu mohou v Říčanech začít slavit? Kolik milionů se díky tomu ušetří? Na druhou stranu je velká otázka, co teď budou řidiči velkých aut dělat.

V Říčanech se problém s kamiony řešil dlouho. Teď je, zdá se, definitivně vyhráno, protože proti zákazu vjezdu těchto vozů se nikdo neodvolal. Komplexní řešení se navíc netýká jen této obce, ale také okolí, konkrétně od Mirošovic až ke Křenicím. 

Situace už byla alarmující

Vzhledem k nedostavěnému Pražskému okruhu si právě přes Říčany zkracovaly cestu kamiony z celé Evropy. "Dálniční přípojka - tedy silnice II/101 - je krajskou komunikací, která nápor kamionů evidentně nezvládá. Není na to stavěná. Musíme se o majetek odpovědně starat a opravy stojí ročně desítky milionů korun," vysvětlil starosta Říčan Vladimír Kořen. Město předpokládá, že z ulice mezi rodinnými domy a školou zmizí minimálně tisíc kamionů denně. 

O jaké komunikace jde? 

Vzkaz řidičům kamionů je jasný - vůbec nesjíždějte z dálnice! Oblast, kde bude zákaz platit, je totiž relativně velká. Například jde o dálniční přivaděč z Říčan a okolí na dálnici D1, tedy silnici II/101.

Pokud váháte, jestli i ve vaší obci bude platit zákaz, stačí se proklikem dostat do mapy

Zákaz začne platit hned poté, co budou rozmístěny nejen stovky značek, ale i informační tabule. 

Koho se zákaz týká? 

Zákaz, jehož porušením si řidiči vyslouží pokutu, platí pro všechny, kteří nemají v místě nakládku nebo vykládku. "Firmy, které sídlí v Říčanech, nemusejí mít strach. Rozhodně ale nebudeme kamionovou spojnicí mezi Německem a Polskem, mezi Plzní a Hradcem Králové. Kamiony patří na dálnici," má jasno Kořen. Dodržování pravidel budou monitorovat a vyhodnocovat i kamery úsekového měření. 

Přesto, že zákaz uleví dopravě, je jasné, že nákladní auta nezmizí úplně. Na zákazovém území se totiž nachází i mnohé logistické sklady, které mají výjimku. Kromě toho jezdí i množství menších nákladních aut, která ale budou na silnici 101 vážena pomocí průjezdných vah.

Dá se předpokládat, že když spor vyhrály Říčany, brzy se přidají další obce. Vyburcuje to snad pražský magistrát a vedení Středočeského kraje, aby konečně zasedlo a začalo opravdu vážně uvažovat o dokončení Pražského okruhu? Kéž by...