Konec s nezaměstnaností. Jako vedoucí výroby získáte pohádkový plat

Hurá, máme práci
 

Nezaměstnaných je nejméně od ledna 2009. Objem mezd a platů vzrostl meziročně o 6,1 %, jde tak o největší meziroční nárůst od roku 2008. Největší nedostatek zaměstnanců v současnosti hlásí průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v oblasti personalistiky a v podnikových službách.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti dle ÚP zaznamenalo v květnu všech 77 regionů. Agentura Grafton Recruitment provedla rozsáhlý průzkum mezd, v němž porovnala finanční ohodnocení u 8 klíčových segmentů v ČR.

"Objem mezd a platů vzrostl meziročně o 6,1 %, a jde tak o největší meziroční nárůst od roku 2008. Domácnosti se nebojí utrácet a rostou také jejich investice do bydlení," řekl Vladimír Kermiet z Českého statistického úřadu.

Průzkum Grafton Recruitment v oblasti mezd a benefitů

Největší nedostatek zaměstnanců v současnosti hlásí průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v oblasti personalistiky a v podnikových službách.

Velké rozdíly jsou patrné v hodnocení pracovníků bez znalosti cizích jazyků a těch, kteří je ovládají. Průzkum rovněž ukázal, že firmy začínají revidovat nabídku benefitů, aby byly pro zaměstnance atraktivnější - například zvyšují příspěvek na penzijní či životní pojištění, zvyšují délku dovolené, zavádějí plně hrazený přízpěvek na stravování nebo se podílí až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání. Dbají také na zlepšování pracovních podmínek svých zaměstnanců.

IT a komunikace

V ČR dle průzkumu chybí 20 tisíc IT odborníků. Firmy řeší i kvalifikační nesoulad, úroveň technických znalostí uchazečů klesá. Největší nedostatek je kvalifikovaných specialistů IT, zejména programátorů pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací a odborníků na IT bezpečnost. Systémový analytik v Praze si může vydělat až 100 000 Kč, v Brně 90 000 Kč, Ostravě 70 000 Kč a Olomouci 55 000 Kč.

Průmysl

Rozšiřování výrobních provozů a vznik nových vývojových center znamenají tisíce nových pracovních míst. Nejvyšší poptávka je po specialistech v oboru strojítenství, elektrotechniky a elektroniky. Vedoucí výroby si v Praze, Brně či Ústí nad Labem vydělá 100 000 Kč, v Plzni, Jihlavě či ve Zlíně pak 90 000 Kč, v Olomouci 70 000 Kč, v Ostravě 120 000 Kč. CNC operátor si v Praze odnese mzdu 40 000 Kč.

Obchod a marketing

Neobejdete se bez plynulé angličtiny a znalosti digitálních technologií. Vedoucí obchodních jednotek, prodejní asistenti, key account manažeři, brand manažeři, marketéři, ti všichni dnes mají na trhu šanci najít dobrou práci. Důraz je kladen na prodejní dovednosti, jazykovou vybavenost, příjemné vystupování a zákaznický servis. Digitální marketingový manažer si dnes vydělá v Praze i v Brně až 80 000 Kč, v Plzni či Ústí nad Labem až 60 000 Kč.

Bankovnictví  a finanční sféra

Nutnost orientace v mezinárodním účetnictví sílí. Největší poptávka je po odborných účetních se znalostí anglického jazyka a po kandidátech na pozice hlavní účetní či vedoucí účtárny, kteří si v Praze mohou vydělat až 70 000 Kč, v regionech pak mezi 45 a 50 tisíci Kč.

Stavebnictví a reality

Výrazným kvalifikačním bonusem zůstává znalost cizích jazyků, zvláště angličtiny. Zájem je především o projektové manažery a zkušené obchodníky. Projektový manažer si přitom může v Praze vydělat až 80 000 Kč, v ostatních regionech se pak jeho mzda pohybuje mezi 45 a 50 tisíci Kč.

Farmacie a zdravotnictví

Chybí zdravotní sestry a farmaceutičtí reprezentanti. Nutné je vzdělání v oboru a dobrá znalost angličtiny. Zdravotní sestra si vydělá v Praze, Liberci, Plzni či Hradci Králové 30 000 Kč, v ostatních regionech kolem 25 000 Kč.

Statistiky zveřejněné Úřadem práce

Podíl nezaměstnaných osob v ČR klesl na 5,4 % a počet volných pracovních míst se zvýšil o více než 36 tisíc. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za duben, nejnižší nezaměstnanost v EU.

Podíl nezaměstnaných osob v ČR k 31. 5. 2016 5,4 %
Počet uchazečů o zaměstnání 394 789
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání 375 879
Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (duben 2016) 4,1 %
Počet volných pracovních míst 129 054

 

"Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a doznívající nástup jarních sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu," říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nadále roste počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé investují do rozvoje, upřednostňují trvalé pracovní poměry a firmy rozšiřují své stávající provozy nebo budují nové. V následujících měsících budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností ještě klesat.

Ale co ti, kteří jsou již dlouhodobě nezaměstnaní. Neztratili již nadobro motivaci?

Úspěšnými nástroji, které Úřad práce používá, jsou VPP - veřejně prospěšné práce a SÚPM - společensky účelná pracovní místa nebo POVEZ II - Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců, rekvalifikační kurzy.

V případě VPP není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav. Zároveň ale umožňují dlouhodobě nezaměstnanému uchazeči, aby si oživil nebo získal pracovní návyky a po jejich skončení snáze našel stálou práci.

Úřad práce nabízí různé nástroje

U SÚPM se jedná o podporu pro firmu, která zaměstná daného uchazeče, přičemž se může jednat i o specializované pozice.

V rámci projektu POVEZ II mohou firmy získat podporu na zaučení pracovníků a zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících i budoucích zaměstnanců.

V evidenci Úřadu práce na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 3,1 uchazeče.

Značný zájem je o rekvalifikační kurzy, a to především zaměřené na základní počítačové dovednosti, svářečské kurzy, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů a kurzy účetnictví.

O jaké profese je největší zájem mezi zaměstnavateli?

Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali pomocné pracovníky v oblasti těžby a ve stavebnictví a prodavače. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (slévač, svářeč, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, seřizovač, kovodělník, nástrojář, soustružník, elektromechanik, potrubář, opravář, mechanik, obsluha CNC strojů).

Jací uchazeči jsou v evidenci ÚP

V evidenci ÚP byli v květnu nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Průměrný věk nezaměstnaných činil v květnu 41,8 roku. Průměrná délka nezaměstanosti je 735 dní.