Samosběr cibule láká nízkou cenou. Ve Vraňanech levně koupíte i další ovoce a zeleninu

 

Máte na zahradě jahody? Pravděpodobně budou z Vraňan! Znáte zdejší jahodárnu a zahradnictví? Že ne?

Jahodárna Hanč Vraňany, to nejsou jen jahody, jak by každému hned vytanulo na mysli, ačkoli sladké jarní plody jsou stále jejich hlavní komoditou. V areálu najdete hned několik obřích skleníků a hlavně krámek, ve kterém zakoupíte ovoce, zeleninu, nejrůznější mošty, víno z Mělníka, ale i z nedalekého malého vinařství. Věděli jste, že vraňanské jahodové sazenice potkáte ve čtyřech stovkách zahradnictví?

Vraňany najdete asi devět kilometrů západně od Mělníka. Při posledním sčítání lidu tady žilo na 900 lidí.

Jedná se o rodinnou firmu a zaměstnance byste napočítali na prstech rukou. Ovšem v hlavní sezoně se tady může pohybovat i sto lidí! A kdy je hlavní sezona? No přeci když uzrají jahody. Ty si tady můžete sami nasbírat. Samosběry jahod jsou stále oblíbené.

Loni firma přišla s novinkou, kterou je podzimní samosběr cibule. První ročník byl vlažný, letos chodí lidí víc. Nadšenci si tak mohou nasbírat kilo cibule za 8 korun.

Zdejší obchůdek nabízí různé sezonní ovoce a zeleninu. Něco si pěstují ve Vraňanech sami (třeba cibuli), něco berou od lokálních dodavatelů, například slaďoučká jablíčka. V současné době si tady můžete koupit několik druhů cibule, brambory, dýně nebo hnojiva.

Určitě nevynechejte akce, které zde nabízí. 1. a 2. října je to druhý ročník Sklizně brambor a cibule. Při té příležitosti probíhá ochutnávka různých druhů brambor, takže víte, co vám chutná a co kupujete.

22. a 22. října pokračují akcí s názvem Sklizeň dýní. Děti si mohou vydlabat dýni, k odběru budou nejrůznější podzimní květiny, především tedy chryzantémy a dýně na okrasu i na talíř. Stejně tak bude něco na zub – dýňová polévka! 19. a 20. listopadu proběhne třetí ročník Adventního času, kdy návštěvníci mohou zakoupit adventní svícny a věnce. Děti si je zkusí vyrobit.

A poslední akcí letoška budou Česká jablíčka v jahodárně. Jedná se o ochutnávku různých druhů jablek, hrušek a moštů, nebude chybět ani dětská dílnička! Kdy? 10. a 11. prosince.