Život offline: Jste závisláci, nebo offlajňáci?

Život online a život offline, co je lepší?
 

Život offline je něco, co je pro většinu společnosti už zcela nemyslitelné. Přijmete výzvu a vyzkoušíte si ještě alespoň občas na pár hodin denně vypnout wifi? 

Pro někoho je spojení prostřednictvím sociální sítě ideální stav, který si užívá a umí z něj těžit. Jiní lidé se umí vypnout a jít ven, online svět jim na tu dobu nechybí a jsou schopni čelit offline nástrahám. Někteří jsou však totální online "závisláci".

  • Offlajňáci - Přestože bychom sem mohli zařadit i starší seniorskou generaci, která třeba nikdy online ani nebyla, tak jde především o ty z nás, kteří umí spravovat svůj online a offline čas tak, že jsou s tím spokojení. Nedělá jim problém po dobu tak dlouhou, jak si přejí, nesledovat sociální sítě, nebýt online a občas dokonce ani nebrat telefon. Někteří offlajňáci dokonce smazali své profily na sociálních sítích a všechny kontaktní údaje s jasným cílem: "Dejte mi už všichni pokoj!"
  • Závisláci - Jsou lidé, zejména mladší, kteří si život bez wifi a sociálních sítí neumí vůbec představit. Pokud nejsou online, jsou nervozní a nepříjemní, když jsou "připojeni", tak se cítí provinile. Vědí totiž, že to pro ně není ideální. Když jsou zrovna například v kině nebo někde s přáteli, mobil nikdy nedávají z ruky a neustále sledují obrazovku. Přesně takhle může vypadat závislost. 

Martin Míček je klasickým představitelem offlajňáka. Přestože online pracuje. Když chce, je schopen zavřít notebook, telefon nastavit na ticho a užívat si života. "Když chci, tak všechny ignoruju. Ani moji přátele netráví na netu příliš času. Když jsme spolu, tak se spíš jen bavíme. Je fakt, že mě kamarádky ze srandy štvaly, když honily pokemony, ale to už je teď naštěstí out," svěřuje se se svou zkušeností. 

Naprosto opačnou zkušenost s online světem má "závislačka" Šárka Turmannová, která tráví svůj pracovní i volný čas online. "Na netu pracuji a také se tam bavím. Ne, že bych nikdy nešla ven, ale online jsem tak nějak v kuse. Při mé práci je to víceméně vyžadováno, stejně tak při mém podnikání," vysvětluje Šárka. "Občas mě to i dost štve a bolí mě oči, ale když máte e-shop, tak se nedá nic dělat, musíte rychle reagovat," omlouvá si svůj online čas e-obchodnice.  Situace se pak podstatně zhoršuje, když je venku moc zima nebo prší.

"Nikdy jsem však necítila potřebu se smazat ze sociální sítě. Když mě tam někdo štve, tak ho odstraním nebo nesleduju, ale že bych mazala svůj profil? To nikdy. V mém obchodování jsou navíc cestou k úspěchu právě sociální sítě," přemítá "závislačka" o tom, že vlastně její obchod bude fungovat jen, když bude online i ona sama. "Když jsme spolu s přítelem, tak často chodíme ven a netrávíme čas u počítače. Přesto telefon nevypínám," dodává Šárka. A jak jste na tom vy?