Naučit se programovat sám? Jde to!

Vítejte v metrixu!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Umět programovat je dovednost, která se v dnešním světě hodí čím dál tím více. Jakmile se naučíte programovat v jednom programovacím jazyku, další už se vám budou učit mnohem snadněji. Jak ale začít? Možná se vám nechce dávat pořádný balík za kurz. Nevadí! Můžete se to naučit i sami.

Pokud chcete začít s programováním, nic vám nebrání, je úplně jedno, kolik let vám je a jakou práci v současnosti děláte. Velmi rychle můžete být schopni pustit se do své první aplikace v některém programovacím jazyce. Chce to hlavně mít dost trpělivosti.

Pokud se do programování opravdu chcete pustit, je dobré mít jisté předpoklady. Jedním z nich je bezesporu logické uvažování. (Protože jinak se neskutečně nadřete.) Mělo by vás bavit zdokonalovat se v oboru a mít zájem své znalosti udržovat. IT se rychle vyvíjí a je nutné sledovat trendy. Pokud nejste cílevědomí a vzdáte se po první překážce, je to problém.

Jak začít? Nejdřív jednoznačně v jednom moderním programovacím jazyce. Důležité je zohlednit, jak ho uplatníte v praxi a pro jakou platformu je konkrétní jazyk určen. (Jestli na weby, telefony, nebo PC.) Chybu rozhodně neuděláte s Javou a C#. Java se hojně používá v podnikové sféře a  C# je programovacím jazykem Microsoftu. Užitečné je i PHP, které se používá v menších podnicích. Úplně nejsnadnější na naučení bude Python nebo Ruby, případně Javascript. Mezi nevhodné jazyky patří například zastaralý Pascal, Delphi nebo céčko. Pro začátečníky není vhodné ani C++ nebo další programovací jazyky. 

Ajťácká Wikipedie? Dost z toho, co potřebujete najít, najdete na itenwork, který funguje jako e-encyklopedie pro ajťáky. 

Co začít programovat? 

Programujte hlavně to, co opravdu použijete. Budete z toho mít radost a o to jde hlavně. Dobré je se poradit s někým zkušenějším a pouštět se postupně do těžších a těžších věcí. Ideální na zkoušení jsou jednoduché aplikace pracující jen s několika málo příkazy.

Praktický tip: Zkuste si programování a základy zdarma na sololearn.com. Vyberete si vhodný programovací jazyk a už jedete. Angličtina je jednoduchá a učení vám půjde samo. Pokud jde o programovací jazyk Ruby, tady najdete to, co budete potřebovat. A všechno je pochopitelně zdarma.