Internetové diskuze: přínos i žumpa. Proč?

Diskuze mohou být i velmi kultivované.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Diskuze pod články mohou být velmi přínosné, mohou být místem, kde se dozvíme názor odborníků. Místem, kde jsou kladeny ty správné otázky a kde může být téma dále rozvíjeno. Jenže mohou být i odpadní stokou, kterou je většině lidí hanba i jen číst. Jak s diskuzemi souvisí svoboda slova a proč se některé cenzurují?

Internetové diskuze mohou být perfektní zdroj informací vlastně v obou případech, ať už jde o kultivovatnou diskuzi, nebo žumpu. Oboje vypovídá hodně o tom, o jaké jde médium a jakou má politiku a přístup k internetovým diskuzím i svým čtenářům.

Jak se pozná kvalitní diskuze

V kvalitní diskuzi se dozvíte nové informace, které v článku nebo videu chybí. Takováto diskuze je obohacující pro čtenáře a poskytuje mu možnost vyjádřit se k tématu. Pokud lidé umí diskutovat, je debata o reakcích na sebe navzájem a ne jen takzvaným tapetováním vlastního názoru. V solidní diskuzi se nepoužívají nefér argumenty, ale naopak argumentace je věcná. Dále se v takovéto nepoužívají vulgarity.

Jak se pozná nekvalitní diskuze

V nekvalitní diskuzi skoro nikdo nereaguje na nikoho. Lidé sem přicházejí hlavně vyjádřit názor a to je celé. Vyjádření často nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu, jsou vulgární nebo vůbec nereferují k tématu. Diskutující často svůj názor vytapetují hned několikrát, ovšem bez jediné změny! Za takovýmito příspěvky se neskrývá žádná hlubší úvaha o tématu. Ale proč je tedy píšou? To je velká otázka.

Proč lidé přispívají do "žumpy"?

Pokud je cílem diskuze už od začátku agrese, je jasné, že to bude zlé. K tomu právě nahrávají nemoderované a neadministrované diskuze typu "žumpa". Přestože administrátoři by měli mazat přinejmenším příspěvky, které otevřeně vyzývají k agresivitě nebo jsou rasistické a xenofobní. V některých diskuzích by tak neměla být asi polovina příspěvků, které diskuzi tvoří.

Často se zapojují jedni a ti samí lidé, kteří se rádi vyjadřují k čemukoliv a mají pocit, že jejich názor díky tomu, že je v diskuzi, je viditelnější než názory mlčící většiny. A vlastně mají pravdu. V diskuzi se pak vyjadřují jen proto, že chtějí "upustit páru" nebo se těšit z toho, že na jejich příspěvek možná někdo zareaguje. Často diskutující evidentně žene čistá frustrace.

Možnosti, jak ovlivnit diskuzi

Majitelé média mají vždy možnost, jak diskuzi ovlivnit a postarat se tak o její kulturu a hodnotu. Jaké se používají nejčastější metody ve snaze o její zkvalitnění? Anonymita nahrává vulgaritě. Proto čím více nutí médium, aby se diskutující nechal ověřit pomocí e-mailu, smsky, nebo svého facebookového profilu, tím lépe.

K příspěvku se odhodlají jen ti, kteří jsou ochotní odkrýt roušku anonymity. Další možností, která se v České republice příliš nerealizuje, je mazání příspěvků, které nic nového nepřinášejí, jsou hloupé nebo se netýkají předmětu diskuze. Jde o velmi striktní přístup, který tímto způsobem diskuzi cenzuruje.

Důležité je však uvědomit si, že nejde o cenzuru určitého názoru na dané téma. Žádné, ani poněkud extrémní názory, pokud jsou vhodným způsobem podány, používají argumenty a referují k tématu, mazány nejsou. Mazány jsou ty, které se vyjadřují nevhodnou formou, která by například od kultivované diskuze odradila spoustu potenciálních diskutujících, kteří by něco do diskuze reálně přinesli. Česká média se však omezují z velké části pouze především na mazání příspěvků, které odporují zákonu. Jinak v rámci ponechání "svobody slova" nechávají žumpu žumpou a nic nedělají.

Facebookové diskuze

Velmi zajímavým místem, kde sledovat diskuze, je právě facebook. Tam jsou uživatelé sledovaní svými přáteli, což znamená vyšší stupeň sebecenzury než v relativně anonymní diskuzi. Samozřejmě najdou se i "fejkové" profily, jež fungují jen jako figurka, která může diskutovat v roušce anonymity.

Pokud však budeme věřit tomu, že za většinou profilů se skrývá opravdový živý uživatel, který má v přátelích své přátele a známé, jde o dost společensky kontrolované diskuze pod články. Navíc Facebook poskytuje možnost všem uživatelům nahlásit příspěvek jako nevhodný a Facebook to pak může mazat.

Stejnou moc mají i jednotliví administrátoři stránek, na kterých se diskutuje. To však vede k jisté samoregulaci, která až překvapivě dobře funguje. Většina diskuzí na Facebooku je tak plná zajímavých názorů, které na sebe vzájemně mohou i reagovat - ostatně je k tomu přizpůsobeno speciální okékno - odpovědět na komentář. Tím reaguujete na konkrétní komentář konkrétního člověka v diskuzi.