Umělá inteligence: Je důvod se jí bát?

Alan Turing tvrdí, že za inteligentní můžeme stroj prohlásit, nerozeznáme-li jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu člověka.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte strach, nebo si myslíte, že by nás posunula dopředu? Podívejme se na to, čemu vlastně říkáme "umělá inteligence". Kam jsme zatím došli s výzkumem a kam pokračujeme dál? Je vůbec o co stát?

Umělá inteligence zatím neexistuje. Tedy jde především o to, jak si vysvětlujete pojem umělá inteligence a inteligentní chování vůbec... Čas od času se k nám dostanou informace, které hovoří o tom, že umělá inteligence porazila člověka v konkrétní hře. Přestože jde o podařené algoritmy, umělá inteligence to ještě tak úplně není. 

Úspěchy "umělé ingeligence" 

  • Ve hře vrhcáby překonal počítač světového mistra v roce 1979.
  • Šachy hraje nejlíp systém Deep Blue, porazil i Garriho Kasparova.
  • V jedné z nejsložitějších her, japonské hře Go, si už tak dobře nevedl. Je to proto, že komplexita rozhodnutí je obrovská a lidem je vrozená schopnost rozeznávat tvary. Přesto nakonec nejlepší programy jsou schopné porazit i mistry. 
  • Letecký program ALPHA, který používá umělou inteligenci, je schopný vést letecké souboje lépe než piloti z masa a kostí. Navíc zvládne určit i riziko selhání srdce, dokonce lépe než doktor. Bez problému napodobuje i lidské hlasy. 

Kdybychom chtěli určovat umělou inteligenci na základě lidské inteligence, museli bychom nejspíše spojit inteligenci s vědomím. Jenže právě v otázkách vědomí to není vůbec tak jednoznačné, protože možná je celé naše vědomí jen výsledkem přirozených chemických a biologických procesů v našem mozku. Dilematy, která s sebou nese umělá inteligence, se zaobírá samostatná větev filozofie.

Zatím tedy chápeme umělou inteligenci spíše jako obor informatiky, který se zabývá tvorbou strojů a programů vykazujících známky inteligentního chování. Mezi hlavní problémy v rámci výzkumu umělé inteligence patří uvažování, znalosti, plánování, učení, zpracovávání přirozeného jazyka, vnímání a schopnost se pohybovat či manipulovat s předměty.

Problém singularity

Problémů s umělou inteligencí je mnoho. Jedním z nich je singlularita. Přičemž když zjistíme, že jsme schopni vymyslet umělou inteligenci, která bude o něco chytřejší než my, tak je pravděpodobné, že tato umělá inteligence bude schopná vytvořit umělou inteligenci, která bude o něco chytřejší než ona sama... Asi už vidíte ten problém. 

Může někdo omylem vytvořit umělou inteligenci? Stejně jako u většiny výzkumů, objevů a vynálezů hrála do určíté míry roli právě náhoda. Někdo by proto možná mohl zapříčinit vznik této ingeligence omylem. 

Zlá umělá inteligence

Tady už se pohybujeme v naprostém sci-fi. Jak si můžeme být jisti, když se nám podaří "oživit" umělou inteligenci, že k nám bude přátelská? Lidstvo samo funguje na nelogických základech, na konsenzech, které není možné logicky vysvětlit. Proč by tedy měla umělá inteligence chápat, že lidský život má vysokou hodnotu?

Dost možná, kdyby svět ovládla umělá inteligence, která by nechápala hodnotu života jednotlivce, mohla by to klidně myslet s lidstvem dobře. Chtěla by například vyřešit všechny světové problémy, nebo jen světový hlad? Efektivním řešením by mohlo být například zredukovat lidskou populaci na 30 %.