Mělník jsem prošel křížem krážem, říká zpěvák Václav Mokrý

Václav miluje historii a hudbu
 

Mělnický rodák Václav Mokrý je hrdý patriot, na rodný Mělník nedá dopustit. Zanedlouho o něm ještě hodně uslyšíte, zpívá s kapelou Mighty Rakes. Ta se v brzké době chystá na koncertní pódia.

"Mělník je krásné město, plné zapomenutých krás. Osobně si myslím, že velmi nedoceněné a získává mnohem méně pozornosti a péče, než by si zasloužilo. Žije se v něm spíše dobře, je nutné brát v úvahu možnosti, které nabízí, ač jsou některé úsměvné, například staronový obchvat a silniční úpravy, které mělnické obyvatelstvo dostávají rok co rok do varu," tvrdí zpěvák Václav Mokrý. Podle něj je Mělník a jeho okolí opravdovým rájem. Stačí se prý podívat na Mělník z dálky, prohlédnout si soutok dvou největších řek v Čechách nebo shlédnout z vyhlídky na všechny strany. Město nabízí širokou škálu menších či větších zajímavostí a kdo v něm žije (opravdu žije) a zná každou uličku, které městem procházejí, ví, že Mělník je krásný.

Kapela Mighty Rakes (Mocné hrábě) je v podvědomí posluchačů už 3 roky. Po rozpadu, kdy odešla zpěvačka a ostatní neměli sílu hledat novou, následovala umělecká pauza. Nakonec našli Václava Mokrého. Již brzo je uvidíme a uslyšíme, na příští rok chystají turné.

Takže se vám ve městě líbilo? 

Jelikož jsem na Mělníku vyrostl a prošel ho křížem krážem snad tisíckrát, líbilo se mi v něm velmi. Jsem i tak trochu amatérský historik, takže mne Mělník bavil o to více, však jen části původního opevnění, jehož prvky jsou stále na některých místech patrné, stojí za pohled. Snad každý Mělničák, který do roku 1996 již byl schopen si věci zapamatovat, vám poví o růžovém tanku, po kterém děti lezly. Takové a další maličkosti dělaly, možná stále dělají, Mělník příjemným a zábavným místem pro život. Takže ano, na Mělníku se mi opravdu líbilo.

Když Mělník srovnáte s Prahou, chtěl byste se tam vrátit?

Srovnání není vůbec jednoduché, každé z měst má své vlastní krásy a špatnosti. Praha však, jakožto matka měst, je opravdu jednoznačným centrem naší země, a ač praotec Čech vystoupal na Říp v blízkosti nyní ležícího Mělníka, hlavním městem jej neučinil. V Praze je obrovskou výhodou možnost dopravy, práce a vlastně všeho dobrého a špatného hned za rohem. Nikdy ji člověk neprojde celou, a tak je vždy co objevovat. Tedy ne, na Mělník bych se již zpět nevrátil, je to dané prioritami, které si člověk získává postupem času, a ty mé jsou zde.

Okresní město Mělník najdete ve Středočeském kraji, 30 kilometrů severně od Prahy. Je položený na pravém břehu Labe, historické centrum leží na vyvýšenině, kterou obtéká Pšovka.Území je osídlené už od doby neolitu. V okolí Mělníka se odehrávají romány Eduarda Štorcha. Podle některých názorů zde mělo být v 9. a 10. století centrum slovanského kmene Pšovanů. Tam, kde dnes stojí zámek, mělo být hradiště Pšov.


Zpíváte v kapele, jaké to je?

Někdo to může zpěvem nazývat, ale to necháme raději posoudit až jiné. Jak se říká, samochvála smrdí. Ale ano, zpívám v rockové kapele. Zatím máme vše před sebou, ale tvrdě dřeme a neustále zlepšujeme vše, co je jen možné. Když jsem do kapely vstupoval, nikdy bych nečekal, že to bude tak náročné, věřím však, že máme na to, abychom dokázali zahrát kvalitní hudbu.

Chtěl byste být rockstar?
Jistě, kdo by nechtěl, spokojím se ale i s menší hvězdičkou, nepotřebuji vyhrávat Slavíky.

Životní cíle?
Vůbec nejsem náročný, ba naopak. Jediné, co od života chci, je prožít jej příjemně, aktivně a užít si každou možnou chvíli. Chci založit rodinu a darovat svým dětem život, na který budou moci být pyšné. Velmi se těším, až budu moci své děti provádět životem a ukazovat jim jeho krásu, a to je zároveň i mým největším přáním. Jsem také člověk, co má rád pod kontrolou vše, co se kolem něj děje, největší obavu mám z toho, že se svět kolem mne vymkne kontrole a já s tím nedokážu nic udělat.