Volební mašina se rozjíždí... Kdo povede Středočeský kraj?

Komu budou vyhrávat po volbách?
 

6. a 7. října voliči rozhodnou o tom, zda se bude ve Středočeském kraji rozumně plánovat a investovat, anebo nadále pouze rozdávat jen některým vyvoleným obcím, podkuřovat Číňanům a strategický rozvoj kraje nadále zanedbávat.

Výzkum volebního potenciálu

Česká televize si pro své potřeby nechala v létě 2016 zpracovat výzkum volebního potenciálu politických stran. Zástupci stran, které se umístily na prvních osmi místech, byli pozváni do právě probíhajících předvolebních televizních debat. Výzkum pro českou televizi vypracovaly dvě renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Dokument byl vyhotoven k  5. 9. 2016, výzkum proběhl v době od 8. srpna do 3. září 2016. Ve Středočeském kraji byl volební potenciál zkoumán na vzorku 1 292 respondentů. Celkový počet respondentů, kteří vstoupili do výpočtu volebního potenciálu, je 802.
(Zdroj: www.ceskatelevize.cz).


VOLEBNÍ POTENCIÁL ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v kraji v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Do volebního potenciálu Strany A vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň:
•uvedou spontánně danou politickou Stranu A jako hlavní preferovanou nebo
•uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem, a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou Stranu A nebo
•neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou Stranu A
 

 

Kdo má šanci Středočechům vládnout
Výsledky výzkumu volebního potenciálu České televize ve Středočeském kraji dopadly nejlépe pro politické Hnutí ANO 2011, jehož volební potenciál činil v září 32,5 procent. Současná vládnoucí ČSSD získala 23 procent. O procento méně, tedy 22 procent získalo hnutí Starostové a nezávislí, kteří jdou do krajských voleb tentokrát samostatně, bez koalice s TOP09. Na čtvrtém místě se umístila ODS (19 procent), těsně následovaná TOP09 (18 procent) a komunisty (16,5 procenta). Do zastupitelstva Středočeského kraje mají šanci proniknout i zástupci hnutí Spolu pro kraj - (KDU-ČSL, Zelení a SNK ED) s volebním potenciálem 12,5 procenta, Česká pirátská strana a Svobodní a Soukromníci (obě strany 6 procent).

 

Výsledky výzkumu volebního potenciálu:

1. ANO 2011 32,5 %

2. Česká strana sociálně demokratická 23,0 %

3. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ 22,0 %

4. Občanská demokratická strana 19,0 %

5. TOP 09 18,0 %

6. Komunistická strana Čech a Moravy 16,5 %

7. Spolu pro kraj - KDU-ČSL, Zelení a SNK ED 12,5 %

8. - 9. Česká pirátská strana 6,0 %, Svobodní a Soukromníci 6,0 %

Jak to bylo v roce 2012?

V roce 2012 zvítězili v krajských volbách ve Středočeském kraji sociální demokraté. Vyhráli volby i přes neslavný osud bývalého hejtmana ČSSD Davida Ratha, přistiženého policií s milióny korun v krabici od vína. V současné době na kraji pohodlně vládnou s komunistickou podporou v zádech. Ve volbách v roce 2012 získali 21,79 % hlasů, těsně následováni komunisty s 20,57 % hlasů. Do opozice v kraji zasedli Občanští demokraté (ODS) s 18,32 % a koalice TOP09 a Starostové a nezávislí (STAN) s 11,71 % hlasů (zdroj: www.volby.cz).
Vítězní oranžovorudí krajští zastupitelé pokračují v populistické politice rozdávání, například v poskytování žákovského jízdného zdarma (ale jen někam, ne vně Středočeského kraje, o jízdách do Prahy nemluvě), vyznávají politiku neprůhledného přidělování krajských dotací spřáteleným starostům a přehnané sebeprezentace na krajských webových stránkách nebo v krajských novinách Středočech. Nikdy se nedistancovali od podivných praktik exhejtmana Ratha, za jehož vlády panovala v budově krajského úřadu patologická atmosféra strachu, nejistoty a šikany, jak na straně zaměstnanců úřadu, tak na straně mnoha starostů a zaměstnanců obcí, kteří marně a zcela neomluvitelně čekali po celé měsíce na podpisy důležitých dokumentů.

http://sebejistota středočeské sociální demokracie

Kdo v říjnu vyhraje?

Televizní debata s kandidáty Středočeských krajských voleb se bude konat 4. října 2016. Ve čtvrtek 6. října pak proběhne v televizi Superdebata s předsedy stran a hnutí. Pozváni budou zástupci těch uskupení, která byla na základě výsledku volebního potenciálu pozvána alespoň do dvou krajských debat, respektive tří debat v případě koalic.
Koho vyberou středočeští občané ve volbách 6. a 7. října a jaké budoucí směřování středočeského regionu svým hlasem zvolí, zjistíme již za dva týdny.