Sledujeme online: Svrhněte vládu, vyzval Petr Hampl. Na demonstraci se ozvaly výstřely

Účastníci sobotní demonstrace Hnutí Úsvit a Bloku proti islámu.
Zobrazit fotogalerii (38)
 

Sociolog Petr Hampl vyzval na demonstraci Hnutí Úsvit a Bloku proti islámu ke svržení vlády a zrušení dotací neziskovým organizacím. Na shromáždění extrémistické Národní demokracie někdo vystřelil z pistole. Na "sluníčkáře" chtělo u Strakovy akademie zaútočit zhruba 200 neonacistů.

Nejmasovější akce proti islámu začala ve tři hodiny odpoledne na Hradčanském náměstí. Účastnilo se jí podle pořadatelů kolem dvanácti tisíc lidí. Protest pořádalo Hnutí Úsvit a Blok proti islámu. Účastní mohli na velkoplošné obrazovce sledovat záběry z obdobné demonstrace v Drážďanech a slyšeli i pozdrav od hnutí Pegida. Martin Konvička při svém projevu zejména děkoval účastníkům. "Bez vás bychom to nezvládli. My to vyhrajeme," řekl. 

"Pravicový sociolog" Petr Hampl pak vyzval ke svržení vlády a odříznutí neziskových organizací od dotací. Vůči aktivitám nevládního sektoru se vymezovali i další řečníci. Zaznívala i kritika otevřených hranic a politiky německé kancléřky Angely Merkelové. Dav tato prohlášení oceňoval skandováním hesel "vlastizrádci" nebo "my jsme tady doma." Mezi účastníky demonstrace proti islámu jsou jak lidé ze středočeských měst, tak i například demonstranti z Ústeckého kraje, kteří přijeli objednaným autobusem. 

 

Online přenos

Střelba i útoky neonacistů

Krátce po půl druhé se na Malostranském náměstí sešli účastníci pochodu Ne rasismu. V projevech zazněly výzvy k soucitu s uprchlíky a také varování před fašizací společnosti. Pochod se poté vydal směrem na Pražský hrad.

V Thunově ulici ale cestu zablokovalo zhruba 50 zakuklených neonacistů. Létaly dlažební kostky a ozvalo se pár výstřelů z plynové pistole. Policie ale neonacisty vytlačila do Sněmovní a pochod proti nenávisti pokračoval na Zámecké schody.

Situace byla vypjatá i na demonstraci extrémistické Národní demokracie, jejíž předseda Adam B. Bartoš je známý svými antisemitskými a islamofobními výroky. Jeden z účastníků demonstrace tam vystřelil z plynové pistole. Policie jej poté zadržela. Po střetech antifašistů se zakuklenci ale policisté odvezli i několik účastníků pochodu proti nenávisti. Údajně se jedná o zhruba 20 osob.

Poslední sobotní demonstrací bylo setkání odpůrců islamofobie u Strakovy akademie. Demonstranti chtěli vyjádřit podporu premiérovi Sobotkovi za to, že nevede xenofobní a populistickou politiku. Na místo mířil i dav z protiislámské demonstrace a zhruba 200 neonacistů. Policie davy oddělila na Mánesově mostě.

 

A jaký je váš názor? Jste pro nebo proti?

Islám a migrace jsou mi jedno
1% (2 hlasy)
Jsem pro, uprchlíci nás mohou obohatit
1% (2 hlasy)
Jsem proti, myslím, že mezi námi stojí velké kulturní a společenské rozdíly
52% (191 hlas)
Uprchlíky chápu, také bych utekl(a) před válkou
3% (12 hlasů)
Myslím, že jsou to především ekonomiční uprchlíci - jsem proti
44% (162 hlasy)
Celkem hlasů: 369
Klíčová slova: