Beroun má staronového starostu Kůse

Staronový starosta Ivan Kůs (ČSSD)
 

Na radnici hrají „Škatulky, hejbejte se“. Po rezignaci místostarosty Urbánka (NB) následovala samotná starostka Endrlová (NB). Funkce radních se dnes vzdali Ivo Hojka (NB) s Patrikem Brodanem (TOP 09), v říjnu Lidinský (NB) a včera odešla koaliční zastupitelka Besserová (PB).

Dnešní zasedání zastupitelstva proto probíhalo ve volebním duchu. Beroun má nového starostu, místostarostu a tři staronové radní.

Starosta a místostarosta

Zastupitelstvo zvolilo do čela města starostu Ivana Kůse a dále místostarostu Michala Mišinu (Ano). Ani na jednu z pozic nepadl protinávrh. Proti nim ruku zvedl pouze opoziční bývalý starosta Tomáš Havel (Beroun Sobě).

„Rád bych navázal na práci starostky Endrlové, se kterou jsem i dřív úzce spolupracoval,“ řekl po obhájení funkce starosty Ivan Kůs.

Rada města Beroun

Následovala volba členů Rady města, aby se jejich počet navýšil na stanovených 7. Rada měla pouze 4 členy. Spolu se starostou a místostarostou, kteří jsou jimi ze zákona, ji tvořila Dagmar Pěničková (ČSSD) a Josef Štěpánek (Nezávislí Berouňáci). Padly tři návrhy. Zastupitelé si zvolili všechny tři navržené kandidáty, bývalou starostku Šárku Endrlovou (Nezávislí Berouňáci), Evu Chlumskou (Nezávislí Berouňáci) a Vratislava Randu (ODS) do rady města Beroun.

Šárka Endrlová

Koalice Nezávislí Berouňáci, ČSSD, TOP 09 a Pro Beroun v radě tvoří stále většinu (ale již Bez Topky a Pro Berouna). Uvidíme, jak se bude hra Škatulky hebejte vyvíjet.

Šárka Endrlová

Zajímavý je zejména návrat odejeté starostky Šárky Endrlové zpět do rady. Endrlová je v Berounském zastupitelstvu šestým rokem. V roce 2011 vystřídala odvolaného Tomáše Havla (Beroun Sobě) a v dalších volbách 2014 si funkci obhájila. V prosinci nevydržela tlak opozice a rezignovala ze zdravotních důvodů. Zůstala ale v zastupitelstvu a dnes svou volbu potvrdila i hlasem.

 

Výměná stráží

Ještě před tím, než zastupitelé zvolili nového starostu města, řešila se náhrada za rezignovanou zastupitelku Janu Besserovou ze strany PRO Beroun. Za ní dnes nastupuje ze stejné strany Alžběta Táborská.

Klíčová slova: